PANDÈMIA MUNDIAL

Previsió de 175 milions de dèficit

Govern finançarà els números d’enguany amb la pòlissa de crèdit dels bancs de 50 milions, els 30 milions de les parapúbliques i els 125 milions en emissió de deute

Previsió de 175 milions de dèficitFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern calcula que aquest any tancarà amb un dèficit de 175 milions d’euros derivat de la disminució d’ingressos provocada per la crisi i l’aturada de l’economia durant mesos, així com també de l’increment de despeses de l’Estat per fer front a les necessitats sanitàries i a les ajudes implementades per a empreses i treballadors. Aquesta és la xifra amb la qual treballa actualment el ministeri de Finances, malgrat que els números van variant a mesura que evoluciona la pandèmia. En aquest sentit, la gran incertesa que impossibilita fer previsions més acurades és quin comportament tindrà el turisme aquest estiu. En espera d’anar resolent aquesta i d’altres incògnites a hores d’ara difícils de valorar, l’executiu treballa en diverses línies per finançar el dèficit esmentat.

Segons dades del ministeri, l’endeutament de l’Estat puja al 33,7% del PIB, situació que dona cert marge de maniobra a l’executiu. En aquest sentit, el titular de Finances, Eric Jover, va detallar al Diari que preveuen finançar el dèficit d’aquest any mitjançant els 50 milions d’euros de la pòlissa de crèdit negociada amb els bancs, els 30 milions d’euros rebuts entre Andorra Telecom i FEDA, i l’emissió de 125 milions d’euros de deute públic. Tot plegat, 205 milions d’euros, que permetran eixugar els 175 milions negatius previstos.

50 milions de dèficit el 2021

El Govern té clar, però, que bona part de les conseqüències econòmiques derivades de la crisi es notaran l’any que ve, especialment pel que fa a una davallada d’ingressos per recaptació d’impostos directes. Això s’explica perquè el cobrament de les principals contribucions que fan referència a aquest any, com ara l’IRPF o l’impost de societats, es paguen a any vençut, de manera que les xifres del 2021 reflectiran els problemes econòmics del període en curs. Dit d’una altra manera, encara que ens situem en el millor dels escenaris i de cara al 2021 l’economia s’hagi recuperat del tot, la disminució d’ingressos hi serà igualment perquè provindrà d’impostos referents a aquest any. En aquest sentit, Finances preveu que el 2021 el dèficit serà de com a mínim 50 milions més.

Les xifres, doncs, fan evident que calen altres vies de finançament, més enllà de les ja anunciades. És per això que Govern treballa en diverses estratègies, com ara l’adhesió a l’FMI, l’entrada al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i al Banc Europeu d’Inversions. Com a últim recurs, no es descarta recórrer al capital d’Andorra Telecom i FEDA, malgrat que es prioritzarà la cerca de finançament des d’altres entitats, entenent que sempre s’està a temps de recórrer a les parapúbliques. “Són el nostre calaix d’emergència”, va considerar Jover. En aquest sentit, cal tenir en compte que les dues parapúbliques també es veuran afectades per la crisi, de manera que els diners que anualment el Govern agafa dels seus beneficis, especialment de l’empresa de telecomunicacions, aquests dos anys seran molt inferiors.

Malgrat les xifres negatives que es preveuen tant per a aquest any com per al que ve, el Govern no té sobre la taula ni apujar els impostos ni crear-ne de nous. L’objectiu és, segons Jover, mantenir o fins i tot augmentar la competitivitat fiscal d’Andorra aprofitant que els països de l’entorn es veuran obligats molt probablement a apujar impostos. Això ens permetrà “atreure més inversió estrangera”, va afirmar. Tot i així, el Govern no descarta una revisió del sistema impositiu, especialment pel que fa a les deduccions. Una altra cosa és, però, les possibles noves taxes que es tirin endavant, com ara la relacionada amb el turisme, de la qual ja s’ha parlat diverses vegades i que tindria la voluntat de ser un mecanisme de recaptació per reinvertir en el sector.

FINANÇAMENT INTERNACIONAL

El ministre de Finances, Eric Jover, va indicar que les converses per adherir-se a l’FMI no s’han aturat malgrat la pandèmia mundial i que, segons les seves previsions, Andorra podria ser-ne membre de ple dret a l’octubre, fet que permetria al Principat comptar amb aquesta via de finançament a final d’any o el 2021. Així mateix, va avançar que les negociacions amb el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa estan ben encaminades i que “en les properes setmanes podrem donar notícies positives en aquest sentit”. L’objectiu és tenir diferents línies a l’abast per si la crisi empitjora.

tracking