Sense espai de seguretat a bars i restaurants per a persones d'un mateix entorn

Canals diu que la mesura és “permeable” i el sector rebutja la “incoherència” del criteri

Bar Covid 19 preparatius

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les recomanacions de distanciament social vinculades a bars i restaurants que elabora el Govern deleguen en el ciutadà la responsabilitat de considerar quina és la seva unitat de convivència. Així doncs, tal com va afirmar ahir en roda de premsa la ministra de Turisme, Verònica Canals, el protocol de reobertura del sector determina que aquella persona que no formi part del “nucli de vida” haurà de preservar la separació d’un metre i mig.

Aquest concepte de fronteres difuses circumscriu tots aquells individus que conviuen sota el mateix sostre, però també és extensible a cercles amb els quals s’ha mantingut el contacte presencial durant el període de confinament o elements de consanguinitat. És a dir, quedarien excloses de mantenir la distància de seguretat totes aquelles persones de l’entorn més immediat com, per exemple, familiars directes o companys de feina que forçosament han compartit el mateix espai laboral els darrers dos mesos.

Per a tota la resta de relacions, Canals va assegurar que “poden anar a la mateixa taula amb un metre i mig de distància”, sota la premissa d’un màxim de deu comensals. De totes maneres, la ministra va manifestar que la mesura “és molt permeable”. “És un primer punt per mantenir la reobertura el més innòcua possible”, va subratllar la titular de Turisme.

No obstant això, des del sector de la restauració observen amb recel aquest protocol, ja que consideren que els criteris són “incoherents”. “No té cap sentit que puguis anar pel carrer amb amics però després per sopar en un restaurant no et puguis ajuntar”, va reflexionar el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. Després de dos mesos d’aturada de l’activitat econòmica i tenint en compte les inversions que s’estan realitzant per adequar els espais a les normatives sanitàries, els propietaris de bars i restaurants argumenten que aquestes restriccions suposen un greuge comparatiu respecte a la flexibilització de mesures associades al procés de desconfinament.

A més, Pujol va assenyalar que davant d’un eventual cas de contagi poden exposar-se a un conflicte de responsabilitats entre client i restaurador sobre el concepte d’unitat de convivència. “Al final l’únic que no té responsabilitat és Govern, quan és el que marca les normes”, va afegir el director de la UHA.

Una destinació competitiva

D’altra banda, Canals va sostenir que Andorra serà una destinació turística “competitiva”. “És cert que al principi de la Covid-19 molts hotelers no es plantejaven obrir a l’estiu. Però cada vegada hi ha més recerques a internet sobre visitants que busquen natura i més pernoctacions en les estades”, va exposar la titular de Turisme. En aquest sentit, va defensar que el mercat “té més confiança a desplaçar-se a l’estiu”, i va destacar que els apartaments turístics estan experimentant un increment de reserves en els darrers dies que els permet assolir, de moment, un cinquanta per cent de l’ocupació.

Per últim, la ministra va augurar que l’obertura de les fronteres l’1 de juny servirà com a prova pilot per a l’arribada de turistes i va descartar que l’executiu es plantegi la proposta d’aplicar la gratuïtat al túnel d’Envalira.

ELS RESTAURADORS NO SABEN COM OBRIR

Eduard Piera - Escaldes-Engordany El gremi de la restauració està vivint amb incertesa els dies previs a la reobertura. Diversos dels establiments amb què va parlar el Diari van manifestar que tenen molts dubtes i que s’esperaran que l’executiu els faciliti un document oficial abans de prendre cap tipus de mesura. En aquest sentit, des de Minim’s van afirmar que “encara no hem fet res, perquè estem pendents de saber exactament quin tipus de mesures haurem d’aplicar definitivament”. En un sentit similar es va expressar l’Aitor, de la cocteleria l’Atelier, que va dir amb un somriure que “serà com la suspensió de contractes, que ho sabrem a última hora i haurem de córrer per adaptar-ho tot. Però ja hi estem acostumats”. A més a més, va afegir que “dilluns vam fer un webinar que va deixar molts dubtes i moltes llacunes que cal que ens aclareixin”. Un altre dels restauradors que es van manifestar en la mateixa direcció va ser l’Angelo. Titular de quatre establiments va dir que “només n’obrirem un. Hem estat treballant en mesures generals, però pel que fa a mesures concretes no hem pogut fer res”. Igual que l’Aitor, va afirmar que “el webinar no ens va resoldre els dubtes”. Tot i les incerteses, alguns establiments sí que han iniciat tasques per tal d’adaptar-lo als clients. En aquest sentit, la propietària de K_la Mar va afirmar que “ho estem gestionant sobre la base del que hem vist i sentit a les rodes de premsa”. La Mari Mar va explicar que treballaven en poder distanciar els clients a un metre i mig, però que “tenim clar que no posarem mampares. Molts dels nostres clients habituals ens han dit que no volen menjar com si estiguessin tancats en una gàbia”. Pel que fa a la gestió, va dir que “farem torns, segurament tres, per tal de facilitar-ho al màxim als nostres clients, i intentarem adaptar-nos al màxim per tal de poder facilitar les coses. Som un local petit i no podrem tenir totes les taules ocupades a la vegada”. A més a més, sobre les cartes, va exposar que “ja que no tindrem la barra operativa, el que farem serà col·locar dues pissarres amb el menú diari; una a l’entrada i una altra al centre. Creiem que això serà una cosa temporal”. Un restaurant del centre, tot i encara no tenir amb certesa les mesures a aplicar, ja ha començat a treballar-hi sobre la base del que se sap pels mitjans. Fonts de l’establiment van explicar al Diari que estaven preveient la distància de seguretat d’un metre i mig entre els clients tot separant les diferents taules, i que en els llocs on no la podien garantir estaven instal·lant mampares, així com punts per dispensar gel hidroalcòholic desinfectant. Fonts del sector també van afirmar que era important que s’aclarís qui podria seure en la mateixa taula. Un fet que la titular de Turisme, Verònica Canals, va aclarir i va dir que “només les persones que viuen juntes no caldrà que estiguin a un metre i mig”.

Sense espai de seguretat a bars i restaurants per a persones d'un mateix entorn

Sense espai de seguretat a bars i restaurants per a persones d'un mateix entorn

tracking