Finances

L'ingrés per l'IGI creix en 4 milions, lluny de la previsió del Govern

L’Estat va recaptar 129,6 milions el 2019 per l’impost al consum quan el pressupost marcava 136,8

L'ingrés per l'IGI creix en 4 milions, lluny de la previsió del GovernFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’Estat va ingressar l’any passat 4,1 milions d’euros més que l’exercici del 2018 en concepte d’impost general indirecte (IGI). Segons el tancament de comptes que el Govern ha entrat a Sindicatura, la recaptació per l’impost que grava el consum de béns i serveis es va enfilar el 2019 fins a 129,6 milions. Tot i el creixement respecte a fa dos anys, els ingressos finals en concepte d’IGI han estat 7,2 milions inferiors als que l’executiu havia previst en el projecte de pressupostos per al 2019.

L’execució pressupostària de l’any passat assenyala un resultat final de 19,8 milions d’euros, millorant en 24,5 milions respecte al 2018, quan el resultat va ser negatiu en 4,7 milions. Els comptes es van tancar amb un resultat de gestió de 15,8 milions, un 45,3% superior al resultat obtingut fa dos anys, que va ser de 4,9 milions. Aquest superàvit de gestió, segons l’executiu, es deu principalment a l’increment de la recaptació d’ingressos i a una estabilitat de la despesa. Finalment, el resultat de gestió marca en 3,3 milions el superàvit aconseguit pel Govern l’any passat, un 254% superior a l’obtingut el 2018.

Respecte als impostos, la recaptació dels indirectes (aquí s’inclou l’IGI) va ser de 287 milions d’euros, 17 menys del pressupostat i 1,2 per sota de l’ingressat el 2018 per aquest concepte. Es va recaptar menys del previst per l’impost de transmissions immobiliàries (2,2 milions) i per la taxa al consum (102,3 milions). En aquest darrer cas, el del gravamen al tabac, es van ingressar cinc milions menys que el 2018. Un fet que l’executiu vincula al tancament de la frontera francoandorrana degut a l’esllavissada que va bloquejar la carretera d’accés a Andorra i a l’esllavissada de la Portalada, que va causar perjudicis en l’accés dels visitants per la frontera del riu Runer.

Impostos directes

Si la recaptació pels impostos indirectes va ser l’any passat un 94% inferior a la projectada, els ingressos pels directes van ser de 6,3 milions més dels pressupostats. L’executiu va recaptar 88 milions d’euros quan n’havia previst 81,7. Els bons resultats han vingut de la mà de l’impost sobre la renda de les persones físiques i per l’impost de societats. D’IRPF es van ingressar 41,1 milions, 5,6 més dels previstos i 1,9 més dels recaptats fa dos anys per aquest concepte. També va créixer la recaptació de l’impost de societats. L’any passat es van recaptar 39,3 milions, 2,1 més dels previstos i 2 més que el 2018. Un increment en la liquidació que l’executiu vincula a la millora de l’eficiència tant en la gestió com en la recaptació i en la inspecció d’aquest impost.

El tancament de comptes posa en relleu que l’any passat l’executiu va ingressar 442,1 milions, nou més que el 2018 i dos menys que els previstos inicialment. Als 375 recaptats en concepte d’impostos s’han de sumar 33 milions de taxes (7,7 més dels pressupostats) i 33,9 corresponents als ingressos patrimonials (una xifra similar a la prevista).

Quant a les taxes cal destacar els ingressos en concepte de sancions. Es van recaptar 5,4 milions, 2,6 més que fa dos anys i 2,2 més dels previstos, per l’increment dels decomisos executats el 2019.

Respecte als ingressos patrimonials, destaquen els resultats de FEDA. L’executiu va ingressar el 30% dels beneficis de la parapública. Van ser 4,3 milions d’euros, 1,6 més que el 2018, que denota un increment de beneficis de l’elèctrica. D’Andorra Telecom el Govern va tornar a quedar-se la totalitat del benefici. Van ser 27 milions d’euros, 18,4 corresponents al benefici ordinari i 8,5 a la plusvàlua obtinguda amb la venda de les participacions que la telefònica tenia a la companyia espanyola MásMóvil.

La venda d’euros de col·leccionista ha llastat els ingressos patrimonials, ja que l’any passat es van recaptar 1,9 milions per la comercialització de monedes a filatèlies i numismàtiques, 1,8 menys que el 2018.

Menys despeses

L’executiu va tancar els comptes del 2019 amb unes despeses, sense comptar la variació dels actius i passius financers, de 438,8 milions d’euros, que dona aquest superàvit de gestió de 3,3 milions. Més d’una quarta part de la despesa correspon al pagament dels sous dels membres de l’executiu i dels funcionaris.

El Govern va invertir 117,8 milions en despeses de personal, tres milions més que l’any passat i 2,5 menys dels previstos inicialment. Respecte al consum de béns corrents, la despesa va ser de 44,6 milions, quan s’havien pressupostat 52,3 per aquest concepte. Les despeses financeres van ser de 12,4 milions, quan se n’havien previst 13,3.

Cal destacar que el Govern ha liquidat només el 64,66% de les partides previstes en inversions reals. L’executiu va liquidar 45,1 milions d’euros quan s’havien previst inversions reals per un valor de 69,8 milions. Tot i això, s’ha liquidat més que fa dos anys.

El 2019 es van invertir 15,1 milions en edificis i altres construccions, 14,8 milions en béns destinats a l’ús general (conservació de carreteres i millores en infraestructures), i dos milions en estudis i projectes.

Respecte a les transferències corrents, l’executiu va liquidar l’any passat 209 milions d’euros per aquest concepte quan estaven previstos 221.

tracking