Pandèmia mundial

Argentins encallats i sense esperança

Divendres va enlairar-se un dels darrers vols per retornar els temporers a les seves llars despres de la crisi del coronavirusSMolts hauran de quedar-se a Europa i aprofitar la doble nacionalitat per treballar

Argentins encallats i sense esperança

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La situació dels temporers argentins que encara estan atrapats a Andorra és preocupant, més aviat desesperant, ja que és gairebé impossible que tots puguin tornar al seu país aviat tenint en compte els vols que es programen des de Madrid o París, i els escassos seients que queden reservats per als que van venir a treballar al Principat aquest estiu.

Martin Bacer, president de l’Associació Argentina d’Instructors d’Esquí i Snowboard (Aadidess), va explicar als mitjans de comunicació que el vol de divendres va ser el darrer per als que estan encallats a Andorra “amb menys quantitat de gent” respecte dels primers vols.

Tests de la covid-19

El titular d’Aadidess va afirmar que els argentins van sortir d’Europa amb els tests de la Covid-19 realitzats. A més, va indicar que la majoria de les persones “ja es troben en les seves respectives cases” i va comentar que la repatriació dels associats a Aadidess “va ser molt complicada, sobretot la part logística per aconseguir el vol xàrter. Altrament no haurien pogut tornar en temps i forma”. Bacer va confirmar que van ser al voltant de 900 persones les que van tornar i que mil més s’han quedat a Andorra, ja que la doble nacionalitat els permetrà seguir treballant i vivint.

És evident que no és així i que aquells que tinguin una altra nacionalitat (majoritàriament espanyola o argentina) hauran d’anar a aquests països per trobar una feina fins que puguin retornar al seu país d’origen. El president d’Aadidess va lamentar la manera en la qual va arribar un dels vols i va assenyalar un “amuntegament” de 600 persones a l’aeroport d’Ezeiza, provinents de diversos avions. “El protocol no va existir”, va afegit l’instructor Barilochens i va prosseguir: “Es van ajuntar amb gent que no sabien d’on venien i això va generar malestar. Sobre Andorra, Bacer va remarcar: “Són de primer món. Allà hi ha al voltant de 500 instructors argentins que tenien un contracte de quatre mesos.”

Com és conegut, l’aparició del brot de coronavirus va precipitar el tancament de les pistes i tot ha estat un malson per a aquests temporers que d’un dia a l’altre es van quedar sense feina, amb vols de tornada cancel·lats, contractes de lloguers caducats, i una llarga llista més de conflictes personals.

Des d’Andorra se’ls ha donat suport per allargar l’estada, provocada bàsicament per la decisió del govern argentí de tancar el seu espai aeri. Avions d’Iberia o Air France van viatjar a Buenos Aires buits per recollir espanyols i francesos, un trajecte que hauria pogut ser molt útil per als argentins a Europa.

LA LOTERIA DELS SEIENTS

Tots van venir a treballar en el món de la neu per guanyar uns calerets i després tornar al seu país per aprofitar allà la temporada d’hivern, com acosutumen a fer cada any. Res ha sortit com estava programat i els que no van marxar al principi, quan es desconeixia els efectes malignes del coronavirus, estan ara al llindar de la indigència. Pràcticament sense diners, allotjats gràcies als comuns de Canillo, Encamp i Ordino i del Govern, alimentats per Càritas o la Creu Roja i, això sí, amb molta solidaritat entre ells. Segons expliquen alguns d’aquests temporers encallats a Andorra, en els darrers dos vols van ser molts pocs els seints reservats per als andorrans. Hi ha poca confiança en els anuncis i en la programació de vols. Presumiblement dimecres que ve hi ha un vol d’Air Europa, però ningú s’atreveix a arriscar els seus diners i trobar-se amb una cancel·lació. El retorn dels diners és una operació quasi impossible, i les companyies acostumen a oferir un altre vol a triar. De moment, els temporers que volguin allargar el permís temporal i el de la CASS fins al 15 de juny han d’anar presencialment al Servei d’Immigració. Per tal de saber la situació real, el grup Varados en Andorra col·labora amb el Govern amb un nou formulari: “Necessitem saber la situació dels que encara queden aquí per mitjà d’aquesta acció conjunta”, diuen per demanar la col·laboració.

Argentins encallats i sense esperança

tracking