fedataris públics
Els protocols d'Estañol ja són a la Cambra de notaris digitalitzats
L’exnotari cedeix de franc la documentació en format electrònic
L’afer Estañol s’ha tancat definitivament amb el trasllat dels protocols de l’exfedatari a l’arxiu general de la Cambra de notaris, que serà a partir d’ara l’ens encarregat de custodiar i gestionar tota la documentació. Divendres passat ja es va materialitzar el trasllat dels protocols en format físic però ahir Estañol va anunciar que també havia lliurat a l’Estat tota la informació en format digital i “de manera gratuïta”. L’exnotari va indicar que l’entrega de la digitalització representarà un estalvi de molts anys de feina i que ho ha fet voluntàriament perquè ni la Llei del notariat del 2017 ni la reforma que tot just ha validat el Consell General obliguen, de fet, a digitalitzar ni, per tant, tampoc a lliurar en aquest suport els protocols anteriors a l’1 de gener del 2018.
Els documents digitalitzats d’Estañol sumen la totalitat dels instruments autoritzats durant el període 1998-2017 (el 1998 va començar a exercir) i “la major part” del període 2018-2020. L’exnotari va explicar el seu gest perquè “en les circumstàncies actuals de greu crisi econòmica i sanitària, em plau sumar-me a les mostres de solidaritat que veiem a diari i, a tots els efectes, posar el punt final a la meva carrera professional entregant gratuïtament a l’Estat tota la digitalització, des de la meva primera escriptura de l’any 1998”. El despatx Estañol ha treballat en la digitalització del fons durant més de cinc anys i el projecte es va planificar i dissenyar en un format idèntic a l’utilitzat per la Cambra de notaris. “Sempre he considerat una prioritat l’interès de l’Estat i la qualitat del servei notarial. Aquest convenciment fou la clau per posar en marxa la iniciativa de digitalització i per donar-li continuïtat. L’entrega en format totalment compatible amb el de la Cambra representarà un estalvi de molts anys de feina per a l’Estat”, va assenyalar Estañol. Els protocols que ja guarda l’Arxiu de la Cambra de notaris, entre els quals el de Matias Aleix i el de Marc Vila, estan digitalitzats.
Estañol clou la trajectòria professional després que una malaltia degenerativa hagi impedit que segueixi exercint. Des que va cessar de l’activitat els seus protocols han estat custodiats per un altre fedatari públic. Allò va ser a final de febrer, però es va generar un problema perquè s’entenia que custòdia volia dir guarda però no gestió, amb la qual cosa operacions que requerien consultes al protocol Estañol quedaven bloquejades. Per això es va promoure un canvi legislatiu que aclarís com procedir quan un notari cessava de manera sobtada. Una modificació a la llei que va entrar en vigor dijous 28 de maig. L’endemà es materialitzava el trasllat de tot el protocol (que integren 73.000 instruments) fins a l’arxiu de la Cambra de notaris i es desbloquejava el seu accés.
L’exnotari també es va referir a les dificultats viscudes els últims mesos assenyalant que “després del parèntesi de dificultat durant el qual moltes operacions s’han vist afectades per l’excepcionalitat d’una situació que m’és totalment aliena, aprofito per informar tothom que tan bon punt el meu protocol hagi estat integrat en el sistema de la Cambra de notaris quedarà obert l’accés al seu contingut i en podran obtenir còpia a través de qualsevol de les altres notaries del país”.
La retirada d’Estañol ha suposat també la necessitat de convocar dues noves places de fedatari per poder absorbir la feina. Tretze persones aspiren a ocupar una de les dues noves places. Les proves oficials estan convocades al setembre però després els escollits hauran de seguir un període de formació, amb la qual cosa encara trigaran un temps en ser completament operatius.