Justícia
El TC avala el repartiment de les guàrdies funeràries
Desestima un recurs de Pompes Fúnebres Andorranes, que reclamava 1,3 milions al SAAS
El Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs de Pompes Fúnebres Andorranes contra la sentència del Superior que va desestimar la demanda presentada per la funerària, que demanava que el SAAS la indemnitzés amb 1,3 milions pel repartiment de les guàrdies. El Superior la va desestimar en considerar “extemporània” la demanda, tot i que va corregir la Batllia, que no l’havia admès en un primer moment en creure que la comunicació impugnada no era un acte administratiu susceptible de ser controlat per aquella jurisdicció.
El litigi arrenca el 2017, quan Pompes Fúnebres Andorranes va presentar una demanda milionària contra el SAAS perquè se la compensés pel que considerava un tracte desigual que hauria aplicat la parapública en el repartiment de les guàrdies de les funeràries. L’empresa demanava 1,3 milions d’euros a més dels interessos legals per tots aquells serveis que hauria deixat de percebre entre el 2008 i el 2014 encarregats des de l’hospital de Meritxell. També reclamava tots els serveis del 2015 de l’hospital, bombers, policia i geriàtrics.
Es demanen els serveis del 2008 al 2015 perquè són els que estan acreditats, però el conflicte arrenca el 2002, quan el SAAS va pactar un calendari amb les funeràries per al repartiment de les guàrdies. Del dia 1 al 23 del mes cobrien les guàrdies set funeràries, entre les quals Pompes Fúnebres de les Valls. La resta del mes era per a Pompes Fúnebres Andorranes. El que al·legava la demandant és que de facto tots els serveis dels primers 23 dies del mes eren per a Pompes Fúnebres de les Valls, perquè les altres sis no tenien activitat.
EL CONSTITUCIONAL TOMBA EL RECURS DEL SINDICAT DE LA JUSTÍCIA PELS INCREMENTS DE L'IPC
El Constitucional ha rebutjat el recurs d’empara presentat pel Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració de Justícia (Sipaaj) contra la decisió de no aplicar l’increment de l’IPC corresponent al 2011 i al 2012 als funcionaris amb salaris superiors als 2.000 euros. Els magistrats consideren que “no és procedent” argumentar la vulneració del principi d’igualtat perquè no pot ser objecte d’un recurs d’empara i també rebutgen la vulneració del dret a la jurisdicció. El recurs s’origina per una decisió de la Batllia del 2018 que afirmava que dos treballadors que ocupen un lloc de treball del mateix nivell no podien percebre un sou diferent, però al mateix temps donava per bona la mesura del Govern de només incrementar amb l’IPC els sous dels funcionaris de la justícia que cobressin menys de 2.000 euros. El Sipaaj va dur la decisió de la Batllia al Superior, que va desestimar el recurs en considerar que l’increment de l’IPC només als sous inferiors als 2.000 euros no vulnerava el dret a la igualtat de tracte.