Pandèmia mundial

Els temporers tenen com a data límit per sortir del país el 22 de juny

El Govern obre la porta a una nova pròrroga si la frontera espanyola continua tancada

Els temporers tenen com a data límit per sortir del país el 22 de junyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha posat una data límit per a la sortida dels treballadors temporers que queden a Andorra: el 22 de juny. Així ho van confirmar fonts governamentals al Diari. En aquest sentit, i tal com van exposar les mateixes fonts, es considera que l’allargament del permís de residència i la CASS fins al dia 15, més 8 dies extres, fins al dia 22, hauria de servir perquè es reobrís la frontera amb Espanya, fet que hauria de permetre als temporers sortir del país per tal de poder agafar vols comercials per retornar a l’Argentina, o a qualsevol altre país des d’on poguessin provenir.

Cal recordar que ahir el Congrés dels Diputats espanyol va aprovar la sisena i darrera pròrroga de l’estat d’alarma, que vencerà el 21 de juny. Així doncs, segons els càlculs fets per l’executiu andorrà, aquesta situació hauria de facilitar que el 22 el trànsit de persones per la frontera del riu Runer estigués plenament operatiu, facilitant la sortida del país d’aquells treballadors de temporada que són al Principat des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19.

No obstant això, les mateixes fonts van recordar que les situacions provocades pel coronavirus sempre poden canviar i que qualsevol modificació en el trànsit de persones a través de les fronteres del Principat, i que no acabi succeint el que estava previst, podria desembocar en una nova pròrroga. No obstant això, des de l’executiu es veu com a poc probable aquesta situació.

En aquest sentit, un grup de temporers amb els quals va poder parlar el Diari, i que han volgut mantenir l’anonimat, van explicar que “quan hem anat a renovar presencialment el permís de residència a les oficines d’Immigració ja ens han explicat que segurament aquesta seria la darrera pròrroga. I també han dit que a partir del dia 15 tindríem fins al 22 de juny per sortir del país, abans de quedar-nos en situació d’il·legalitat”.

Aquesta situació, derivada de la data límit amb els permisos de residència, ha causat cert nerviosisme en el col·lectiu dels treballadors temporers argentins, ja que la seva situació no depèn en exclusiva de l’obertura de la frontera espanyola, sinó de la quantitat de vols que autoritzi el govern argentí.

tracking