Pandèmia mundial
La previsió és que França obri la frontera el dia 15
La data coincideix amb la que París ha fixat amb els veïns Alemanya, Bèlgica i Suïssa per recuperar el trànsit entre territoris
França preveu obrir la frontera amb Andorra i permetre que els ciutadans del país accedeixin al seu territori a partir del 15 de juny. La data coincideix amb la reobertura a la mobilitat normalitzada a les fronteres que París comparteix amb Alemanya, Suïssa i Bèlgica. Una lliure circulació que parteix del principi de reciprocitat: els ciutadans d’aquests països podran entrar a França i els gals a aquests territoris veïns sense les restriccions que ha marcat la pandèmia per la Covid-19.
Això no obstant, el Govern segueix treballant perquè França permeti creuar la frontera del Pas amb plena normalitat amb la màxima celeritat i, si és possible, abans del 15 de juny. En aquest sentit, cal recordar que el Principat permet l’accés al país als ciutadans de l’Estat francès des de dilluns passat. Així, l’1 de juny van entrar un total de 3.500 turistes gals i dimarts, 2.800. I durant el cap de setmana es preveu novament un important flux de vehicles per accedir al Pas de la Casa, especialment de compradors que acudeixen als establiments del nucli fronterer.
França ja ha recuperat la plena normalitat fronterera amb Itàlia. El país transalpí va decidir reactivar el trànsit internacional amb la Unió Europea per revifar el sector turístic, que representa un 13% del seu PIB. De la mateixa manera, va permetre dimecres que la seva població es desplaci sense restriccions de moviment arreu del territori, tot i que ha imposat algunes mesures preventives, com ara prendre la temperatura a les persones que arribin en vaixell, avió i tren, i les que superin els 37,5 graus s’hauran de posar en aïllament i se’ls realitzarà una prova ràpida per verificar si estan contagiades de coronavirus.
La Farga de Moles
L’Estat gal ha coordinat l’obertura de les fronteres amb els països de l’entorn, però Espanya se segueix mantenint al marge dels acords per preservar la situació sanitària per la pandèmia de la Covid-19 i garantir que les fases de desescalada imposades no sofreixen cap revés. Ahir unes declaracions de la ministra de Turisme, Reyes Maroto, van avançar la reobertura de les fronteres terrestres amb França o Portugal al 22 de juny, quan s’haurà esgotat la darrera pròrroga de l’estat d’alarma aprovat per Madrid per gestionar la pandèmia. Se sobreentenia que també entraria la Farga de Moles, però poc després La Moncloa va rectificar. En una nota, el govern de Pedro Sánchez va informar que “tenint en compte els compromisos anunciats de reobertura del turisme en l’àmbit internacional, la mobilitat segura tindrà lloc a partir de l’1 de juliol”, que és la data que ja havia anunciat al maig el president espanyol. I, afegeix la nota, que “amb el final de la darrera pròrroga de l’estat d’alarma es recuperarà la mobilitat dins del territori nacional”.
Tot i així, les fonts consultades pel Diari i properes a l’executiu espanyol van afirmar que tot i la nota de Madrid, la frontera hispanoandorrana té unes especificitats que la deixarien al marge de la decisió global i, en conseqüència, que quedarà oberta a la circulació sense restriccions tan bon punt s’acabi l’estat d’alarma, ja que l’únic que dificulta el desplaçament entre països són les limitacions de mobilitat imposades per l’Estat veí.
Negació d’Espanya a l’obertura
L’executiu espanyol va denegar la sol·licitud que va realitzar el Govern a final de maig perquè la mobilitat entre ambdós països fos efectiva a partir de l’1 de juny però circumscrita a les regions de l’Alt Pirineu i l’Aran. Va ser després que l’informe jurídic que es va encomanar a l’advocacia de l’Estat conclogués que no hi havia base per permetre la mobilitat entre els territoris a banda i banda de la frontera. Els ministeris espanyols d’Exteriors, Interior i Sanitat s’havien mostrat favorables a l’autorització però finalment van pesar les reticències que havia apuntat el d’Hisenda.
Tot i això, el Govern ha tornat a fer la petició a l’executiu de l’Estat veí per permetre la circulació a partir de dilluns vinent, coincidint amb el pas de les regions sanitàries de l’Alt Urgell i l’Aran a la fase 3 de la desescalada per la bona evolució de la corba epidemiològica. En fase 3 el desenvolupament del desconfinament passa a estar regulat per les diverses comunitats autònomes malgrat que la gestió i obertura de les fronteres seguirà sent competència del govern d’Espanya. Però l’ambaixada espanyola a Andorra i l’executiu estan treballant perquè la demanda tingui finalment l’aval de Madrid i possibilitar que es recuperi la connexió entre els territoris fronterers.