Balanç desigual al Pas i al centre de la reobertura del comerç
Les imatges de cues al Pas de la Casa contrasten amb les jornades tranquil·les a l’eix central
Aquesta està sent la primera setmana de reobertura dels comerços i les sensacions que estan tenint els comerciants són oposades en funció de la ubicació del seu negoci. En aquest sentit, la percepció dels volums de feina es contraposen, principalment, entre els que es troben al Pas de la Casa i els de les parròquies baixes i centrals. Cal recordar que la frontera del Baladrà està oberta, cosa que permet l'entrada del turista i el comprador francès, mentre que la del riu Runer continua amb restriccions per part de l'estat espanyol, fet que, a la pràctica, impossibilita l'entrada de compradors.
En aquest sentit, el president d'Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrier, va dir que “cada dia hi ha molta gent al matí. A primera hora sempre es formen cues de clients que vénen de França, i cap a les 11 o les 12 se’n tornen cap a casa i es formen embussos de sortida”. No obstant això, Carrier sí que va dir que “durant aquest cap de setmana, però, sí que veiem que no només vénen a comprar sinó que alguns també es queden a menjar o a passar el dia i fins i tot n'hi ha que faran tot el cap de setmana aquí”. Un punt, la de la bona afluència de clients, que també va confirmar Òscar Ramon, president de l'Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, que va explicar que “estem treballant bastant bé; avui (per ahir) ja es veu més gent. S'estan quedant més a passar el dia, allarguen i hi ha gent a les terrasses”.
Altrament, els negocis que es troben a les parròquies baixes i centrals estan acusant el fet que la frontera hispano-andorrana no estigui oberta i no puguin arribar compradors procedents del sud. Així doncs, tret del dilluns, primer dia d’oberta i que a més era festiu i va provocar que el comprador local sortís més, la resta de la setmana la van qualificar com a molt fluixa. En aquest sentit, l'Imma, de Sonimag va dir que “mentre hi hagi la frontera de baix tancada, la situació no serà gaire bona. El dilluns vam treballar una mica, però la resta de la setmana, realment ha sigut molt fluixa. A partir de dilluns, el que farem és reduir una mica l'horari d'obertura perquè amb el volum de feina que hi ha, pensem que és el millor”. Una situació similar va manifestar l'Àngel de WOM que va dir que “la setmana, en general ha estat molt fluixa”.
Pel que fa a la roba esportiva, el Joan Manel, de Viladomat, va dir que la setmana havia començat molt bé, on fins i tot tenien cues de clients per entrar a la botiga, però que havia anat baixant el volum. “El dilluns vam treballar força, teníem bastanta gent. Però a partir d'aquell dia, la cosa ha anat baixant, i anem fent, però el volum de feina no és molt gran. Encara no fem l'horari complet d'obertura que teníem abans que es produís l'actual situació”.
Els negocis que, en general, van tenir una millor arrencada són els de l'hostaleria. En aquest sentit, l'Hernan, el gerent de l'Iqos Lounge, va explicar que “estem molt contents de poder tornar a obrir. Hem preparat un sistema per tal que els clients no es creuin a l'entrar i al sortir i hem posat les cartes amb codis QR. No ens havíem plantejat cap xifra de clients, però estem treballant força bé, sobretot a les tardes”. D'una manera similar es va expressar l'Olga, propietària de l'Hotel Aston, establiment que també té una cafeteria al costat de la plaça del Cloud, que va afirmar que “fa dos dies que tenim obert, i des de llavors hem treballat força. Sobretot a la zona de la terrassa, que hem tingut força gent”. No obstant això, no tots els establiments d'hostaleria van manifestar el mateix. “A la gent encara li costa sortir a prendre alguna cosa, a esmorzar... Suposo que amb els dies i la tornada a la normalitat i que les escoles ja puguin estar plenament obertes anirem agafant més volum de clients” va explicar la Jennifer de l'Espiga d'Or. Els contrastos entre els comerços de les diferents zones del Principat són importants, i com expliquen els mateixos comerciants, el fet de tenir o no tenir la frontera oberta, és un tret diferencial.