El SAAS es prepara per combatre un rebrot

L’hospital ha iniciat la represa de l’activitat ‘normal’ malgrat que el ritme el marcarà el comportament del virus

El SAAS es prepara per combatre un rebrotFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En el moment àlgid de la pandèmia més d’un centenar persones estaven ingressades o bé a l’hospital o bé al Cedre, que es va convertir en una extensió del centre sanitari per atendre la gent gran afectada pel virus. El SAAS ha hagut de fer front a una crisi sanitària sense precedents, que mentre va pujar la corba no s’albirava el final i que va obligar a plantejar a diari com fer-hi front per les eventualitats que se succeïen com ara les baixes de professionals o la necessitat d’ampliar llits i l’UCI per atendre els pacients més greus, amb necessitat de respiració assistida, i que va triplicar la capacitat. A mitjan maig, un cop la situació sanitària es va normalitzar, l’hospital anunciava que reprenia l’activitat assistencial amb els protocols necessaris que obliga la Covid-19. “Ara estem en un entorn que hem d’aprendre a conviure amb el virus i l’activitat normal i ho hem de fer definint molt bé una sèrie de fases en les quals si tinguéssim més virus baixaríem l’activitat i si resulta que el que baixa és el virus faríem més activitat”, assenyala el director assistencial del centre hospitalari, Marcel Prats. Alhora el responsable sanitari indica que “estem treballant pel supòsit que ens tornés sortir un altre brot”. Una circumstància que es planeja des de l’aprenentatge adquirit en aquests mesos.

Si arriba el rebrot...

“Estem fent un dibuix en el supòsit que ens vingui una nova pandèmia per saber quins són els recursos que podem tenir o d’on els podem treure”, afegeix Prats. “Pots tenir un pla de catàstrofe escrit, un protocol en un calaix però una situació com aquesta l’hem de tenir si més no estructurada i estem treballant-hi”. Aquí també hi ha els recursos humans que van ser un del problema afegit pel grau de contagi (o contactes de contagi) que hi va haver. “Les dues primeres setmanes ens vam quedar amb 180, 200 professionals menys”, recorda Prats, que afegeix que “no és tant el nombre absolut de sanitaris sinó l’especialitat que ocupen i de la necessitat que se’n tenia en aquell moment. Arran de la pandèmia,però, ha quedat clar que ha d’existir una cooperació més estreta entre especialitats que poden actuar conjuntament contra una patologia. I l’arribada del contingent de sanitaris cubans va ser “una molt bona aportació per la part d’intensius, d’anestèsia, per tot el suport al Cedre”.

Ara una ala de l’hospital continua estant destinada als pacients Covid. El repunt de casos a la residència geriàtrica Salita ha incrementat els ingressos per coronavirus els últims dies. Divendres els pacients Covid a l’hospital eren deu. Un rebrot que el director assistencial del SAAS assenyala que forma part d’aquesta nova normalitat. “L’important és que a Salita o on sigui que hi hagi un nombre determinat de positius la resposta sigui que ràpidament hi actuem i és el que estem fent en aquests moments”, va assenyalar.

La normalitat

La represa de l’activitat s’ha dissenyat per a cadascun dels serveis però sempre amb un ull posat en el comportament de la Covid-19. “Per cada servei s’ha fet la represa de l’activitat: atenció primària, Cedre, salut mental, hospital, consultes externes, quiròfans, però partint de la idea que depèn de com la rebaixarem i de depèn de com la tornarem a incrementar”. Una represa, a més, marcada per la necessitat d’acollir pacients i usuaris amb mesures de seguretat més extremes per evitar focus de contagi i que pot ser un factor d’alentiment. Però “les mesures de protecció són prioritàries”, va remarcar el facultatiu.

El Cedre va recuperar la quotidianitat de residència sociosanitària després que la capacitat hospitalària permetés absorbir les persones que encara eren positives del virus i que això, alhora, possibilités, tornar a traslladar a l’equipament de Santa Coloma els usuaris que havien passat el confinament a l’hotel Fènix per protegir-los de la infecció. Un Cedre, però, que podria tornar a esdevenir un braç més de l’hospital si el virus tornés a atacar d’una manera tan virulenta. Són les eventualitats que es dibuixen en aquest treball que s’està fent amb un horitzó d’uns mesos vista.

El Cedre i l’hospital han acollit malalts mentre que s’usava l’hotel escaldenc (i durant un altre període de temps també l’Atiram Centric Hotel de l’avinguda Meritxell) per protegir padrins sans d’un virus que s’ha acarnissat especialment entre la gent gran, i en residències. Però hi va haver altres plantejaments durant la crisi per incrementar la capacitat per atendre malalts, com ara un hospital de campanya. Hi havia la dificultat afegida, però, de dotar-los dels professionals necessaris. No van caldre més llits i el director assistencial del SAAS remarca l’important paper que ha tingut en la frenada del virus el confinament estricte.

tracking