La Covid-19 a Cambodja
La llar d’Infants del Món al país del Sud-est asiàtic és la residència d’una dotzena de nens i nenes i dona suport educatiu a més de quatre-cents estudiants. El tancament d’escoles pel virus ha obligat a redoblar esforços amb un accés a Internet molt deficitari.
Les dades oficials de l’impacte del coronavirus a Cambodja reflecteixen una incidència baixa, poc més d’un centenar de casos (el país té setze milions d’habitants) i cap defunció. Malgrat que no s’ha decretat un confinament estricte (només la setmana de l’any nou khmer, a l’abril, per evitar viatges entre províncies) les escoles van tancar a mitjan març i també es van barrar les fronteres al turisme, amb el consegüent impacte a l’economia local. Conseqüències que viu la llar d’infants que l’ONG andorrana Infants del Món gestiona a la comuna de Rohal, que té un important paper educatiu a la zona, i que també coopera perquè les famílies amb menys recursos tinguin un plat a taula.
“En decretar-se el tancament de tots els centres educatius nosaltres vam haver de deixar de fer classes als més de 400 escolars als qui oferim reforç escolar”, explica Àngels Vila, responsable de la llar. Malgrat que el ministeri d’Educació va habilitar plataformes digitals per als escolars la dificultat era la connexió. “Vivim en una zona rural a on l’accés a Internet té moltes mancances, els estudiants no tenen ordinadors, com a molt tenen mòbils de segona o tercera mà”, afegeix. Així que l’equip de la llar es va mobilitzar per ajudar-los. Als estudiants de secundària i batxillerat amb mòbils amb connexió se’ls va ensenyar a usar les eines digitals “i financem l’ús d’Internet” i hi ha una altra grup que acudeixen a les instal·lacions d’Infants del Món per fer ús de l’aula d’informàtica. El responsable educatiu del centre també dona suport als estudiants. És més complicat amb els alumnes de primària, relata Vila, amb un sistema de classes a través de la televisió i els mestres que els donen deures i els fan seguiment a casa. Però en famílies on els adults pot ser que no sàpiguen llegir o escriure l’impacte de no anar a escola és gran. I “estem amoïnats perquè les últimes notícies és que no obriran les escoles fins al mes de novembre, quan comenci el nou curs, i existeix el perill que molts alumnes no vulguin continuar estudiant”. Però “tot pot canviar d’un dia per l’altre”.
A la Llar se segueixen les mesures de protecció: distanciament social, ús de mascaretes, higiene constant de mans i presa de la temperatura. També han fet pedagogia entre els veïns, repartint mascaretes i pastilles de sabó. A la comunitat on està assentada no hi ha hagut casos positius, tot i que “no es descarten casos asimptomàtics” perquè hi va haver un retorn massiu de persones al lloc d’origen: estudiants, treballadors des Tailàndia i també de les grans ciutats, on estaven empleats al sector turístic. Amb el tancament de fronteres (ara ja estan reobertes però els ciutadans d’alguns països estan obligats a fer una quarantena en arribar) l’economia ha patit un cop molt dur. “No hi ha feina, els aliments s’han encarit i encara que s’està tornant a promocionar el turisme és tardarà molts mesos perquè aquest sector tan important per a l’economia es recuperi”. La conseqüència és que el virus “ha empitjorat la situació de precarietat de moltes famílies de la comunitat “. Des de la Llar ja s’han posat a treballar i han localitzat una quarantena de casos de famílies que necessiten ajuda per menjar “i farem una entrega d’arròs almenys per a aquest mes”. Infants del Món fa una crida “per poder allargar l’ajuda a aquestes famílies” i indica que s’hi poden fer donacions a través dels comptes bancaris de l’entitat a Crèdit Andorrà, Morabanc i Banc Sabadell indicant la paraula “arròs”.
Vila agraeix a “padrins, donants i amics de la Llar el suport constant en aquests moments complicats de gestionar”i que han obligat a suspendre el programa de voluntariat aquest any. Estava prevista l’arribada de dos voluntaris a mitjan d’aquest mes però “vam pensar que el millor era protegir tant els voluntaris, com els membres de la comunitat”.