Pandèmia mundial
Bars i restaurants hauran de tancar a la una de la matinada
Espot afirma que es fixen mesures restrictives perquè el cap de setmana passat alguns establiments es van convertir "en locals d'oci nocturn"
Els abusos que van cometre alguns bars i restaurants el cap de setmana passat en permetre l'estada de molts clients sense mesures de protecció fins a la matinada ha portat el Govern a fixar l'obligatorietat de tancar com màxim a la una de la matinada. El cap de l'executiu, Xavier Espot, ha manifestat que la mesura s'adopta perquè la policia va haver de fer nombroses intervencions a establiments que no respectaven les restriccions imposades per l'emergència de la Covid-19 i "no pot ser que determinats bars per la porta del darrere es converteixen en locals nocturns" i ha afegit que la limitació es mantindrà fins que l'evolució de l'epidèmia, que ja és bona, "sigui més favorable". I ha insistit que s'estan aplicant criteris sanitaris per no permetre la reobertura dels locals d'oci de nit i per això no es pot permetre que alguns bars estiguin donant aquest servei i ha assegurat que "extremarem els controls" perquè es respecti l'horari fixat.
Espot ha remarcat que els incompliments "van ser puntuals" i que "no vull magnificar ni fer alarmisme sobre els locals" però que ha donat aquestes explicacions per justificar perquè l'executiu ha imposat "mesures més restrictives que no hem implantat des del principi". El cap de Govern ha destacat que la majoria d'establiments de restauració que han "estan fent una aplicació excel·lent" de les mesures preventives i que "no vull donar la sensació que la situació està descontrolada" i ha incidit que aquests comportaments que han estat puntuals poden comprometre la gestió sanitària que s'ha fet "i hem de ser prudents". Alhora que ha recordat que gairebé tots els rebrots que s'estan produint a la majoria de països s'han produït per concentracions de persones on no s'ha respectat l'ús de la mascareta i la distància entre persones i que s'ha de continuar amb cautela i actuar per "evitar que un mínim d'establiments facin un mal ús si pot posar en risc la bona situació epidemiològica".
Multes si els clients no porten mascareta
El cap de Govern ha comparegut per explicar el decret aprovat avui de declaració parcial de la fi de l'emergència sanitària provocada per l'epidèmia de la Covid-19 que deixa sense efecte l'aplicació de mesures incloses a les lleis òmnibus a diferents decrets i estableix noves mesures com l'obligació dels propietaris dels establiments de vetllar perquè els clients portin mascareta. Xavier Espot ha subratllat que els titulars de bars, restaurants i comerços són els encarregats de fer complir aquesta obligació o s'enfronten a sancions de fins a 1.000 euros fixades a la Llei de Sanitat perquè la mesura forma part de les obligacions que han de complir com la fixar una distància entre taules o mantenir un aforament màxim. I ha puntualitzat que els decrets que hi havia fins ara donaven lloc a dubtes sobre l'obligatorietat de la mascareta i per això s'ha clarificat i ha emfatitzat que "on és més útil és als espais tancats", mentre que al carrer és altament recomanable. En el cas dels locals de restauració ha recordat que s'ha de dur la protecció per entrar i fins al moment de seure a la taula amb les persones de la unitat de convivència.
El decret deixa sense efecte de la llei del 18 d'abril el finançament de la part empresarial de la cotització de les persones assalariades, perquè Espot ha ressaltat que ja no té sentit amb la vigència dels ERTO i les reduccions de jornada, la rebaixa del lloguer dels locals per a negocis de manera que comença a comptar l'escalat gradual de percentatges fixats per als primers mesos d'obertura segons l'establiment hagi estat tancat, de guàrdia o en permane`ncia. Govern anul·la també la suspensió de terminis processals i administratius o dels terminis de prescripció i de caducitat, segons es publica al BOPA.
El decret deroga els articles de la llei òmnibus del 25 de maig que fan referència a mesures excepcionals i urgents, en matèria processal i administrativa, per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 sobre el còmput dels terminis processals suspesos, dels terminis per recórrer contra actes administratius i en matèria fiscal i tributària i d'altres afectats per l'emergència i respecte la represa del termini de caducitat en els expedients previs a la celebració de matrimonis civils o d’unions civils. Unes derogacions que el cap de Govern ha indicat que suposen que l'administració de Justícia pot reprendre l'activitat amb absoluta normalitat i amb seguretat jurídica.
La fi parcial de l'emergència sanitària afecta també les mesures excepcionals adoptades per visitar les persones ingressades a l'hospital i als centres de dia sanitaris ja que ara "es permeten les visites a les persones ingressades, però es faculten les direccions per establir limitacions en el règim de visites", segons recull el butlletí oficial. El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que demà s'aprovarà el decret que fixa el protocol de visites a les residències de gent gran i que dijous ja estaria vigent i es podria permetre el retrobament dels usuaris i les famílies.
També s'elimina la prohibició de fer visites als residentsdel Centre Penitenciari i de les formacions impartides per formadors externs que "es poden reprendre aplicant en ambdós casos les mesures específiques que determini la direcció del centre i respectant les directrius de les autoritats sanitàries".
L'executiu aixeca també parcialment les restriccions fixades per a organitzar activitats lúdiques, culturals i esportives, o de qualsevol altre tipus, que es poden tornar a fer a l’interior "sempre que no superin les 200 persones ni la capacitat del 50% del local, o a l’exterior sempre que no superin les 400 persones" amb la precisió que cal respectar la distància de seguretat d’1,5 metres i l’ús obligatori de mascaretes i que "l’Administracióes reserva el dret de reduir la capacitat dels recintes si escau, per prevenir el risc de contagi".
Espot ha destacat que les mesures excepcionals de l'emergència sanitària aniran quedant sense efecte poc a poc, algunes en les properes setmanes, i que la que es mantindrà fins al 31 de desembre serà la dels ERTO i totes les que comporta associades, com la rebaixa de lloguer o la carència en el pagament dels prèstecs. El que també desapareixen ja són les reduccions de tarifes d'Andorra Telecom i FEDA per a tots els negocis menys per als que encara no poden reprendre l'activitat, com els locals d'oci nocturn i es reactiven les licitacions de l'administració.
El cap de Govern ha anunciat finalment que a partir de dilluns vinent com ja s'havia previst els residents i andorrans podran entrar a França ja que l'Estat veí aplica a Andorra les mateixes decisions que als ciutadans de l'espai Schengen per als que les fronteres queden obertes el 15 de juny. I de manera recíproca el Principat deixarà d'aplicar l'obligació de passar un període de quarantena a tots els ciutadans que provinguin d'aquest grup de països.