Pandèmia mundial

Govern tramita més d'11.000 certificats per reduir el lloguer en cas d'ERTO

L’executiu recorda que a partir del segon mes s’ha de presentar l’extracte d’ingressos de la CASS

Govern tramita més d'11.000 certificats per reduir el lloguer en cas d'ERTOFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Govern ha tramitat fins ara un total d’11.187 certificats per a la reducció de la renda dels habitatges de lloguer d’assalariats concernits per una suspensió temporal dels contractes de treball o reducció de la jornada laboral. Així es va informar ahir a través d’un comunicat des de l’executiu, després que un problema del sistema bloquegés més de 3.000 dels certificats necessaris per demanar la reducció de l’arrendament, tal com va avançar el Diari la setmana passada. El problema va provocar retards en l’entrega del document i, per tant, de la rebaixa del lloguer per a les persones afectades a les quals ja els havien passat el cost de l’habitatge del mes de maig i també de juny. En tot cas, és important que els afectats tinguin clar que la reducció està marcada per llei i que, encara que no se’ls hagi fet en el cobrament d’aquests dos mesos, se’ls ha de regularitzar amb posterioritat.

Cal recordar que la rebaixa de l’arrendament és del 20% sobre la quantia mensual que se satisfaci en concepte del lloguer i que, tal com estipula la normativa vigent, l’ERTO ha de ser justificat a l’arrendador de l’habitatge. Com va explicar aquest rotatiu la setmana passada, el certificat, que el ministeri envia a les empreses perquè el traslladin als treballadors interessats, és vàlid per sol·licitar la reducció del lloguer el primer mes quan l’assalariat es troba en aquesta situació laboral. A partir del segon mes de suspensió temporal dels contractes de treball o reducció de la jornada laboral les persones concernides han de presentar, mensualment, l’extracte d’ingressos de la CASS per acreditar la seva condició.

Aquest document, en el qual consta que el treballador percep una part de la nòmina que abona el Govern i l’altra l’empresa, es pot descarregar a través de la pàgina web de la CASS. La polèmica, però, va sorgir perquè en aquest mateix certificat també hi apareix el total del salari percebut, que no agrada als treballadors afectats, que entenen que és una dada confidencial que no han de facilitar al propietari del pis on viuen.

Més de 10.000 treballadors

Fins ara, segons va informar ahir el Govern, s’han expedit 11.187 certificats i es registren sol·licituds per suspensions o reduccions que concerneixen un total de 10.116 treballadors. La diferència entre els certificats i la xifra d’assalariats afectats per un ERTO té lloc per fet que un mateix assalariat pot generar més d’un certificat en cas treballar en més d’una empresa.

Precisament, des del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, liderat per Jordi Gallardo, es recorda que les empreses i empresaris individuals que es vulguin acollir a un ERTO han de complir un seguit de requisits, d’entre els quals destaca que no han de tenir deutes amb l’administració pública. No obstant això, la normativa determina que les companyies sí que poden accedir a aquest mecanisme laboral si els seus deutes estan en curs de regularització.

tracking