exteriors

La Covid-19 alenteix les negociacions per a l'acord d'associació amb la UE

La pandèmia ha ampliat les dificultats d’un calendari que ja estava afectat pel Brexit i pel canvi del cap negociador a Brussel·les

Més diners per a assessors de l'acord amb la UEFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El calendari previst per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) ha quedat alterat per l’emergència sanitària generada per la Covid-19 i el Brexit. Això fa que Andorra hagi alterat el full de ruta i la previsió inicial d’assolir l’acord en dos anys i mig. El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va explicar al Diari ahir que ja s’han perdut dues reunions bilaterals de negociació, fet que “impossibilita marcar un objectiu o fer una previsió del temps que cal treballar”. Tot i això, aquesta setmana s’han reprès petites converses. Riba s’ha entrevistat amb la seva homologa portuguesa, a qui va mostrar la seva confiança per l’arribada a la presidència del consell de la UE a partir del gener del 2021, que “podria possibilitar un millor dinamisme en la negociació”.

El secretari d’Estat va informar que el calendari intern no havia sofert alteracions i que, de fet, no havien deixat mai de treballar per avançar en els informes de l’acord. “Teníem previst fer entrega de varis documents de posició i estem complint els terminis”, va dir Riba. Tot i això, va incidir que la pèrdua d’algunes reunions amb la UE fa que l’objectiu d’assolir l’acord d’aquí a dos anys i mig es dificulti. D’aquesta manera, segons Riba, ara mateix la secretaria d’Afers Europeus no es pot fixar terminis. “Han passat sis mesos des que vam explicar a la ciutadania el nostre projecte i han passat moltes coses. Potser cal esperar a la tardor per veure un horitzó més precís i poder iniciar les reunions de manera presencial”.

Canvi en el full de ruta

Amb tot això, Riba va recordar que l’emergència sanitària també ha esdevingut una crisi econòmica i social. D’aquesta manera, va al·legar que el full de ruta previst per part del Principat, com també el de la mateixa UE, es veuran alterats, ja que “les prioritats i les necessitats que hi havia fa sis mesos en tots els sentits són diferents a la realitat actual”. Així, la situació actual fa que l’equip de Riba es replantegi com serà aquest avançament. A més, va explicar que hi ha hagut un canvi de cap negociador per part de la Unió Europea. A partir d’ara, el lideratge el durà Stefano Sannino, fet que suposa que “fem un pas enrere per haver de reprendre les trobades amb un nou cap”.

De fet, el secretari d’Estat ahir va dur a terme una primera trobada telemàtica amb Sannino. En aquesta es van tractar diferents temes, com la lliure circulació de les mercaderies. En concret, es va parlar sobre les duanes, la salut animal i vegetal, i la salut alimentària. “Podríem dir que aquest punt de l’acord està pràcticament el cent per cent tancat”, però que hi havia petites qüestions administratives a l’hora de fer els controls a la duana o permetre el pas d’aquestes mercaderies que “poden suposar petits problemes si no es tracten”. Tot i això, va aclarir que en cap moment s’havia parlat de la lliure circulació de persones i que, de fet, la Unió Europea no havia tingut “cap reacció contrària a la posició de voler mantenir la diferenciació fiscal i el filtre de persones”.

El segon punt que es va tractar a la reunió va ser referent a la circulació de serveis i als serveis audiovisuals. Les dues parts van fer una analítica comparada de les normes de què disposa cadascú i en cap cas es va parlar de la supressió del roaming al Principat. “Forma part d’aquest punt de l’acord però pertany a un altre capítol.” D’aquesta manera, Riba va indicar que pel que fa aquest servei, que és un altre dels punts destacats en l’acord d’associació, es tractaria més endavant.

Quant a la reunió amb l’homòloga portuguesa, el secretari d’Estat va explicar que havien mantingut un intercanvi d’opinions sobre la situació actual dels dos països i quines mesures estaven duent a terme per fer-hi front. “Aquestes reunions les fem de manera rutinària amb França i Espanya per compartir diferents percepcions”, va dir Riba, que va afegir que, entre altres, “també serveixen per enfortir les relacions, sobretot de cara a Europa”.

ANÀLISI DELS PLANS DE FULL DE RUTA DE LA LEGISLATURA

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, juntament amb el secretari d’Estat d’Ordenament Territorial, Cèsar Marquina, estan duent a terme una anàlisi del full de ruta previst pel Govern actual durant la legislatura. En aquest sentit, Riba va explicar que estan treballant i fent una redistribució on, entre altres accions, es preveu la priorització de les inversions. L’encàrrec del cap de Govern els va arribar ara fa tres setmanes amb una durada prevista d’un mes. En aquest sentit, Riba va al·legar que encara hi estan treballant i que, malgrat que no hi hagi una decisió ferma, hi haurà noves prioritats que “ara mateix són paradigmes que ha deixat l’emergència sanitària”. Així doncs, ara mateix s’està procedint a una feina d’identificació de tots els projectes i estan analitzant les propostes que reben d’actors privats, com també de la ciutadania.

tracking