pandèmia mundial
La recaptació d'impostos cau en 83,2 milions a causa de la crisi
El Govern deixarà de percebre un 20,3% dels ingressos previstos inicialment al pressupost
El desballestament del pressupost motivat per la crisi de la Covid-19 també es traduirà en una davallada en la recaptació d’impostos de 83,2 milions d’euros durant l’any 2020, segons va informar ahir el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la seva compareixença a la comissió legislativa de Finances i Pressupost. D’aquesta manera, l’Estat deixarà de percebre prop d’un 20,3% dels ingressos previstos l’actual exercici. “L’impacte és molt significatiu, però les estimacions s’hauran d’anar reajustant”, va afirmar Jover.
En aquest sentit, el ministre va assegurar que els impostos directes es reduiran en 12,9 milions d’euros, els impostos indirectes, en 68,9 milions, i les taxes i altres ingressos, en 1,9 milions. Més en detall, pel que fa als impostos directes, la figura de l’IRPF deixarà de recaptar 3,9 milions d’euros, l’impost de societats, 8,6 milions d’euros, i l’impost sobre la renda dels no-residents, 400.000 euros. Sobre aquesta qüestió, Jover va assenyalar que una part del “menyscapte” es veurà reflectit l’any vinent perquè “els beneficis es liquidaran el 2021”. Quant als impostos indirectes, la caiguda sobre l’IGI serà de 27,1 milions d’euros, de 10,6 milions en impostos especials i de 30,7 milions d’euros en la taxa sobre el tràfic exterior.
Estudi sobre el model fiscal
Relacionat amb aquesta matèria, Jover va anunciar ahir que l’executiu va encarregar, abans de la crisi de la Covid-19, un estudi sobre el model fiscal d’Andorra per “classificar el país a nivell mundial” a partir de paràmetres com la pressió, la diligència o la seguretat jurídica. “Aquest projecte del qual aviat tindrem resultat ens confirmarà que Andorra és competitiu en l’àmbit fiscal”, va sostenir Jover, qui va destacar que l’indicador servirà d’eina “d’atracció” d’inversió estrangera. A més, va posar en valor que mitjançant l’informe es determinaran fortaleses i febleses “que ens permetran seguir en aquest procés de millora contínua”.
Així mateix, Jover va insistir que la voluntat del Govern és mantenir els tipus nominals “de les principals figures impositives”. Ara bé, el titular de Finances va obrir la porta a “revisar les deduccions” incloent algunes que no estaven previstes inicialment, com per exemple les vinculades al mecenatge esportiu i cultural.
El PIB i les despeses
D’altra banda, preguntat pel president del grup parlamentari del PS, Pere López, el ministre va asseverar que l’escenari més pessimista amb el qual treballa el Govern, amb relació a la caiguda del PIB, és un descens del 13,6%, mentre que el més optimista seria una reducció del 6,8%. En el cas de la conjuntura més desfavorable, Jover va expressar que el dèficit s’elevaria fins als 133 milions d’euros.
En darrer lloc, Jover va explicar que, com a despeses extraordinàries per la Covid-19, l’executiu ha hagut de fer front a uns costos afegits de 4,1 milions d’euros vinculats al ministeri de Salut, 1,7 milions relacionats amb el SAAS, 59,1 milions d’euros associats a programes de suport econòmic i social i, finalment, 400.000 euros en concepte de despeses financeres. A canvi, el ministre va exposar que, per contenir la despesa, el Govern s’ha estalviat 20,8 milions d’euros, dels quals 17 provenen de la disminució de la inversió i 3,8 per racionalització de la despesa de funcionament.
70 MILIONS DE RESERVES DE FEDA I ANDORRA TELECOM
D’altra banda, el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, va informar ahir que FEDA i Andorra Telecom disposaran per a l’any vinent d’unes reserves de 70 milions d’euros que el Govern, a data d’avui, pretén mantenir “com a última ràtio”. “Aquest és un coixí que volem mantenir en el futur per si tenim situacions d’emergència”, va afirmar el ministre, qui va recordar que enguany ambdues parapúbliques ja han aportat 30 milions d’euros en la lluita contra la Covid-19. “Hem utilitzat la liquidació d’aquestes empreses sense posar-les en perill”, va sostenir Jover. No obstant això, el debat dels dividends de les parapúbliques i el límit de la capacitat d’endeutament va tornar a enfrontar l’executiu amb l’oposició. “El model no funciona perquè agafen diners de FEDA i Andorra Telecom, hi ha un dèficit estructural”, va dir el president del grup parlamentari del PS, Pere López, qui també va recriminar al ministre que no hagués inclòs els avals pels préstecs sol·licitats o la morositat dels crèdits tous en l’endeutament de l’executiu. Al seu torn, Jover va contestar que el Govern preveu “una estimació conservadora” de morositat d’un 18% i va defensar la legitimitat d’usar el fons de les parapúbliques.