Els Cachafeiro pagaran 5 milions als treballadors del Punt de Trobada
Queda per pactar qui s’encarrega de retirar els diners que estan dipositats a la Batllia, 1,3 milions
La família Cachafeiro va rebre dijous una providència de la Batlle en què es comunicava que disposen de vuit dies per presentar el pla de desallotjament de l’edifici del Punt de Trobada, un termini que els propietaris dels grans magatzems lauredians troben raonable i que acaba el 23 de juny vinent. De fet, van respirar tranquils perquè es parlava de quatre dies justets per presentar tota la logística i encara que ja la tenen preparada fa falta acabar de polir aspectes importants davant un desnonament d’aquestes dimensions.
L’advocat dels empresaris va assegurar ahir que tot es farà de manera ordenada i que es vol posar fi a un contracte de lloguer caducat el desembre del 2015, pagar els mesos de lloguer i tancar la relació amb proveïdors, alguns dels quals hauran de rebre també una petita indemnització. I, sobretot, Xavier Jordana va incidir que una de les prioritats és abonar als 400 treballadors les corresponents indemnitzacions segons l’article 82 del Codi de relacions laborals per comiats no causals, una xifra gens menyspreable que suposa uns cinc milions d’euros. “De tot això que ningú en tingui cap dubte que es complirà fil per randa”, va subratllar ahir el lletrat.
L’únic punt que no està tancat fa referència als diners dipositats a la Batllia. Les empreses que gestionen el punt de Trobada van abonar el 8 de juny passat als Mallol per transferència bancària 5.872.473 euros –5.730.700 d’endarrerits més el pagament d’ocupació del mes de juny:141.772 euros–. Com que el dipòsit a la Batllia que pot recollir l’arrendador és d’1.329.120 euros, en total sumen els 7,2 milions d’euros que permet liquidar el deute fins a dia d’avui que va fixar la Batllia, i que s’ha de pagar en concepte d’indemnització pel temps d’explotació dels grans magatzems en què el contracte de lloguer estava vençut.
Els Cachafeiro ja han descartat seguir la via judicial fins a Estrasburg “i acabat el judici s’ha d’acceptar la derrota i fer-ho complint escrupolosament”, va assenyalar Jordana, tot i que va admetre que el 4 de juny els Mallol van instar el requeriment extrajudicial al saig per iniciar el procés de cobrament i d’embargament, “però hi ha una jurisprudència que indica que per executar la sentència amb un requeriment extrajudicial els 160.000 euros que cobra el saig els haurien de pagar ells”, va sentenciar el lletrat, que va matisar que tothom desitja acabar ja amb aquest plet sense final.
Tot i que tot està dat i beneït cal acabar de tancar la discrepància pel que fa als diners dipositats a la Batllia. Els Mallol volen que els rectors del supermercat s’encarreguin de recuperar els diners que hi ha consignats judicialment, mentre que els arrendataris proposen que els propietaris del terreny siguin els que hagin de recuperar els diners dels lloguers dels anys anteriors que els Cachafeiro havien anat ingressant a la Batllia, o bé una solució mixta fent un escrit conjunt per reclamar aquests diners.
Segons ha pogut saber el Diari, des de l’òptica dels Cachafeiro aquest punt està enterbolit per les diferències entre els advocats en relació amb un altre client important en un afer que es remunta al mes de gener que ha intoxicat el cas del Punt de Trobada i “s’està enrarint el final perquè sembla que hi ha intenció de complicar-ho una mica”, es va queixar el lletrat dels grans magatzems. També és cert que aquest tràmit requereix molta burocràcia i temps que les dues parts volen estalviar-se.
UN CLON AL PAS DE LA CASA
El refranyer espanyol diu: “A rey muerto, rey puesto.” Els Cachafeiro han reactivat una obra en un terreny al Pas per crear un nou Punt de Trobada. La intenció és captar el turista francès a l’altre extrem del país, amb una oferta de preus competitius i varietat de productes. Aquest solar va ser comprat al comú d’Encamp però les obres estan aturades des de fa 15 anys. A banda de l’interès inversor hi ha un altre factor clau, com és el decret del Govern: tots els edificis a mig fer disposen de 18 mesos per reiniciar les obres. Si en un any i mig no s’ha fet, s’haurà d’enderrocar.