PANDÈMIA MUNDIAL
La mobilitat s'estén a les regions en fase 3
Els andorrans podran anar a la Catalunya Central i Girona amb l’entrada a fase 3 i es preveu que Lleida i Barcelona ho facin dimecres
Els andorrans i residents podran desplaçar-se a la Catalunya Central i Girona a partir de dilluns vinent. Així ho va comunicar ahir la conselleria de Salut de la Generalitat, que va indicar que en el moment que les regions sanitàries avancin a fase 3 de facto es permetrà la mobilitat entre el territori. A més, a partir del dimecres Salut podria demanar que Lleida i Barcelona també avancin a l’última fase de la desescalada. D’aquesta manera, després de l’aixecament pel que fa a les restriccions a la frontera sud, els andorrans es podrien moure per tot el territori català conforme canviï de fase.
La decisió del govern de Madrid de permetre l’accés al territori a residents i nacionals andorrans des d’ahir al matí es va iniciar amb irregularitats, ja que la duana espanyola no va rebre la notificació oficial fins gairebé les onze del matí. Això va fer que es registressin cues de fins a 1, 5 quilòmetres i la prohibició de poder accedir a Catalunya. L’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, va explicar al Diari que els fets van ser comprensibles, ja que “no va ser fins a última hora de dijous que es va notificar l’aixecament de les restriccions de mobilitat”. Amb això, Ros va al·legar que a Espanya, “tenint unes estructures administratives grans, l’informe oficial per escrit no ha pogut arribar fins a mig matí”.
Crítiques per les restriccions
L’informe oficial estableix que a partir d’ara els residents i nacionals del Principat puguin accedir al territori però, per contra, els veïns del Pirineu i l’Aran no puguin entrar a Andorra. Una decisió que va molestar sobretot a la Seu d’Urgell. En aquest sentit, l’alcalde, Jordi Fàbrega, va considerar que la decisió “no té cap base raonada des d’un punt de vista epidemiològic o de salut pública”. L’alcalde va assegurar “no entendre” la decisió de limitar la mobilitat en aquest punt i va recordar que la situació de la pandèmia a costat i costat de la frontera “està controlada”.
Per altra banda, l’ambaixador va recordar que fa dues setmanes s’havia demanat que la mobilitat a la frontera fos recíproca, però que un informe jurídic no ho havia acceptat perquè “seria contradictori que un espanyol no es pogués moure dins del seu territori intern però sí viatjar a un país estranger”. D’aquesta manera, Ros va explicar que l’acceptació del govern de Madrid té a veure amb “un reconeixement dels drets de mobilitat dels andorrans com si fossin espanyols de la zona del Pirineu-Aran”.
Amb tot això, el cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, va indicar que el primer dia amb la frontera oberta havia estat tranquil més enllà del poc més d’un quilòmetre de cua generada a primera hora del matí per la instrucció que hi havia de no deixar passar si no era per motiu justificat. Bonell va atribuir la poca mobilitat al fet que no es pugui anar més enllà de la regió sanitària del Prineu-Aran i que els catalans no puguin accedir al Principat. “Els cotxes que han baixat no acabo d’entendre on han anat, ja que no tenim gaire territori català per recórrer”. Tot i això, el cap de Mobilitat va incidir que “avui al migdia sobretot” es podrien registrar més cues “típiques d’un cap de setmana normal”, tenint en compte que serà el primer dissabte de reobertura i que a “a la Seu d’Urgell hi ha mercat”. De fet, a la capital alturgellenca els botiguers i responsables de grans supermercats van explicar al Diari que les previsions per a la jornada d’avui serien grans i que fins i tot, ens alguns casos, s’havia demanat més mercaderia per tal de poder abastir les previsions. En aquesta línia, Fàbrega es va alegrar de la reobertura pel benefici per al comerç, ja que es recuperen “clients potencials d’Andorra que ja poden baixar i que ajudaran a incrementar les vendes”.
Controls de mobilitat
La delegada del govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu-Aran, Rosa Amorós, va explicar que ahir es van mantenir converses amb la subdelegació espanyola a Lleida per evitar que els andorrans se saltin les mesures pel que fa a la mobilitat entre regions sanitàries. Finalment, es van activar controls dels mossos, que demanaven als conductors del país on es dirigien, per comprovar que no sortien de l’Alt Pirineu i Aran.