Bars i restaurants es queixen de les multes

Critiquen haver de pagar sancions perquè el client no usa mascareta i tancar els locals a la una

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració veu amb indignació la decisió del Govern d’aplicar sancions econòmiques als propietaris en cas que un client no faci ús de la mascareta. Consideren que la multa l’hauria de percebre cadascú individualment davant la impossibilitat de controlar en tot moment el que facin els usuaris.

Les noves mesures de l’aixecament parcial de l’emergència sanitària contempla que els responsables dels locals hagin de vetllar en tot moment pel compliment de les normes de seguretat i distanciament social. En cas contrari, s’enfronten a multes de fins a 1.000 euros. “Entenem que la responsabilitat de mantenir la distància entre taules i desinfectar el local és nostra”, diu una propietària del barri antic. “El que no pots controlar és que tothom compleixi amb la mascareta si es canvia de taula, s’aixeca o altres”, afegeix. En aquest sentit, un altre responsable al·lega que en el moment en què s’està treballant, s’ha d’estar pendent de moltes coses i que el fet de vigilar constantment “fa que ens convertim en guardes de seguretat d’aquesta gent. Només falta que passi la policia just en el moment en què hi ha una persona que no la porti perquè nosaltres rebem una sanció”.

També molts professionals de la restauració lamenten que hagin de tancar com a molt tard a la una de la matinada. En aquest sentit, sobretot els locals autoritzats per servir copes, asseguren que la restricció de l’horari provoca pèrdues econòmiques importants, ja que “és a partir de les 12 o la 1 quan la gent comença a prendre’s un gintònic, per exemple”, assegura la propietària del barri antic. “Sabem que hi ha hagut aixecament d’alguns ERTO perquè s’ha començat a treballar amb normalitat i ara hi ha neguit per saber com s’avançarà econòmicament”, afegeix. Són conscients que la primera setmana d’obertura hi va haver irresponsabilitats i incompliments de les normes de seguretat per part de molts usuaris. Tot i això al·leguen que l’executiu no va tenir en compte a l’hora d’aplicar els protocols ni de quina manera es podien tornar a obrir que “la gent feia tres mesos que no podia sortir i la seva actitud era comprensible. En tot cas s’hauria d’haver obert progressivament, primer fins a la una i després amb normalitat, però no a la inversa, ja que els responsables d’aquests locals hem fet la nostra planifiació”, diu amb indignació un propietari.

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va assegurar que entén la decisió del Govern tenint en compte algunes situacions que es van produir els primers dies de desconfinament generalitzat. Tot i això va recordar que l’impacte del tancament horari afecta poc els restaurants perquè “és difícil que et vinguin els clients a demanar per sopar a la mitjanit” i que els més perjudicats són els locals que tenen com a activitat servir copes.

EL SECTOR D'OCI NOCTURN ES MOSTRA INCERT PEL SEU FUTUR ECONÒMIC SI NO OBRE AVIAT

A. Esteban - Andorra la Vella Les discoteques segueixen sent una de les activitats laborals que, tres mesos després de l’esclat de la pandèmia, segueixen sense un horitzó clar de reobertura. La incertesa predomina entre els principals agents del sector de l’oci nocturn, que romanen a l’espera d’un protocol per part del Govern. “De moment seguim sense cap notícia. Ens diuen que serem els últims i que tinguem paciència”, expressa resignat un dels dos socis del Grup Triomf, Carlos Nascimiento. Malgrat ser conscient que les discoteques són un dels espais on el distanciament social és un oxímoron, Nascimiento lamenta no disposar d’informació sobre les inversions que hauran de dur a terme per condicionar els locals. Així mateix, recorda que tot i haver-se acollit als crèdits tous i haver aplicat ERTO a la seva empresa, tot plegat contribueix a augmentar l’endeutament mentre “no puguem generar cap tipus d’ingrés”. Per la seva banda, el gerent del Grup Golden, Alex Loan, demana a l’executiu que tingui en compte el sector de l’oci nocturn en les fases de reobertura, tal com han fet els països veïns. “Estem com una mica apartats”, considera. En aquest sentit, assegura que “ni les mateixes agències de representació d’artistes volen negociar res perquè no saben el que passarà”. Com a propietari del Buda, un establiment que també compta amb una zona de bar de copes, assenyala que amb les restriccions horàries del Govern es plantegen si els surt rendible obrir. “És incomprensible que supermercats o centres comercials estiguin a rebentar i un bar complint amb totes les mesures hagin de tancar a la 1. No som especialistes en braves, som especialistes en copes i el seu consum és a partir de les 12 de la nit”, afegeix. El gerent d’Eivissa Experience, Albert Barilaro, sosté que des de l’inici de la pandèmia “està sent molt dur” tenir el negoci “aturat”. Així, reivindica tenir un calendari per obrir “amb totes les garanties”, ja que pel contrari estan condemnats a posar en risc la “supervivència”.

tracking