PANDÈMIA MUNDIAL

Salut Mental atén més visites pel confinament

La tornada a la normalitat fa que s’incrementin les hospitalitzacions, que s’havien reduït a un terç en el punt més crític de la pandèmia

Salut Mental atén més visites pel confinamentFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de coronavirus ha plantejat un escenari que ningú s’hauria imaginat a principis d’any. El confinament, el distanciament social, la crisi econòmica i la impossibilitat de fer ritus funeraris durant aquest període són situacions que han afectat i que afectaran la salut mental de les persones. Així ho explicava Gemma Garcia Parés, cap de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, que detallava que tot i que durant el confinament han augmentat l’atenció telefònica per evitar ingressos, ara s’estan trobant que “hi ha molta gent que no pot aguantar més”.

Així doncs, mentre que durant els dos primers mesos de confinament es va aconseguir reduir els ingressos d’hospitalització i les visites a urgències a un terç respecte a l’any anterior fent que passés de més de trenta hospitalitzacions fins al voltant d’una desena, la situació s’està començant a revertir. La doctora Garcia Parés expressava que fins ara els usuaris “han seguit totes les estratègies que han pogut però la tornada a la feina dels familiars i el fet que molts d’ells han viscut en una bombolla durant aquest temps i ara s’han trobat sense feina ho fa més difícil perquè de vegades les afectacions en salut mental no es detecten immediatament, triguen un temps”.

Uns efectes prolongats

La cap del servei vaticinava que “en els pròxims mesos apareixeran els estats d’ànim depressius, ansiosos i reaccions de dol complicat secundaris a aquestes circumstàncies”. Tanmateix, exposava que el fet que els familiars dels difunts no hagin pogut fer vetlles ni els ritus funeraris habituals “és molt dur perquè no s’han pogut acomiadar en les condicions que haurien volgut, i aquests rituals funeraris acostumen a ajudar a passar pàgina”. “Els professionals s’han esforçat molt a tenir la gent còmoda però no ha estat el mateix perquè no s’han pogut acomiadar”.

D’altra banda, la doctora va comentar que de cara a final d’any es podran veure els efectes dels aspectes econòmics i laborals de la crisi perquè “hi ha molta gent que ara disposa d’algun estalvi o una ajuda familiar però cada vegada anirà apareixent més afectació”. En aquesta línia afegia que “encara és aviat per tenir algun indici o alguna dada però comencem a veure aquesta preocupació en les persones”.

Un increment de l'atenció

Pel que fa a les xifres, la cap de Salut Mental indicava que mentre que entre el gener i abril de l’any passat en l’àmbit ambulatori van fer 7.105 visites al servei, durant el mateix període d’enguany se’n van fer 7.903. Per tant, hi ha hagut un augment de prop de 800 visites de Salut Mental respecte a l’any anterior i si es disgreguen per sexe, s’observa que les intervencions han patit un increment tant en homes com en dones, però més discretament en dones.

Quant a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), el 2019 es van fer 5.058 visites i el 2020, 4.787. Garcia Parés apuntava que “pràcticament es manté la mateixa activitat, la petita diferència estaria relacionada amb la disminució d’intervencions grupals”. A banda d’aquesta activitat amb els usuaris de Salut Mental, els professionals del servei també han donat suport psicològic a 350 professionals sanitaris per telèfon o videotrucada durant la pandèmia. “S’han fet 1.050 trucades des que va començar el confinament per tractar l’ansietat, el sentiment d’impotència i el de culpa per no poder ajudar els companys, la por a la infecció i a la possibilitat d’haver d’ingressar a la unitat de cures intensives (UCI) i la preocupació pels familiars més propers”. “Quan puguem fer una anàlisi amb una mica més de distància, podrem dir quines seqüeles han quedat”, destacava la cap del servei.

Respecte a la tasca que s’ha desenvolupat des del servei durant aquestes mesos subratllava que “tots els estaments professionals han participat trucant als pacients, inclosos els professionals d’infermeria, terapeutes ocupacionals i treballadors socials”. En aquest sentit, remarcava que “no només no s’ha reduït l’atenció als usuaris, sinó que s’ha incrementat en general el nombre d’intervencions”.

LA XIFRA

800 VISITES. És la dada que constata l’augment de la pressió assistencial al servei de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell durant la pandèmia. Entre el gener i l’abril del 2019, van atendre 7.105 visites en l’àmbit ambulatori mentre que durant el mateix període d’enguany n’han fet 7.903.

tracking