Control per bluetooth per frenar rebrots

Andorra està desenvolupant una aplicació per poder controlar possibles rebrots del coronavirus i que permeti una ràpida reacció en cas de detectar-ne un. La privacitat de les dades i l’àmbit d’actuació són els principals reptes

Control per bluetooth per frenar rebrots

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’aparició de la Covid-19 ha revolucionat el món en tots els sectors; tothom ja té assumit que la societat que sortirà després del coronavirus viurà en una nova realitat que serà diferent de la que es coneixia fins ara. Dins aquest nou marc, diversos estats i empreses tecnològiques han pensat a desenvolupar aplicacions per al mòbil perquè ajudin en la lluita contra el virus i sigui molt més fàcil traçar la línia de contagis. Andorra n’és un cas.

A grans trets es presenten dos models d'aplicacions diferents; aquelles que centralitzen totes les dades emeses per l'aplicació en un ordinador central i que és aquest el que envia les alertes de contactes amb contagis als usuaris (que és l'opció francesa), o una que siguin els telèfons mòbils que, quan l'usuari decideixi fer l’encreuament de dades, verifiquin els contactes amb qui ha estat per veure si alguna alerta d'algú que estigui contagiat per coronavirus. Aquest segon cas, el d'una app descentralitzada i que només funciona quan l'usuari ho decideix, és l'opció que s'està desenvolupant des del Principat. El biòleg i bioinformàtic Joel López va explicar en aquest sentit que “cal que tothom tingui molt clar que l'aplicació no vol investigar ningú, sinó que el que farà serà emetre una sèrie de codis a través de bluetooth, anònims, perquè els altres usuaris que hi puguin estar en contacte els captin. I quan un d’aquests enviï una alerta, només la rebin aquests codis amb qui ha estat”. Un punt que també va confirmar Marc Pons, director d’Actua, va ser que “vam descartar des de l’inici la geolocalització, perquè no garantia la privacitat i es podia fer el traç d’on havia estat cadascú”.

En aquest sentit, López va afegir que “jo sóc el primer interessat que ningú pugui fer cap tipus de seguiment que vagi més enllà d'aquests codis anònims”. Per la seva part, Joan Crespo, director de l’APDA, va afirmar que “recomanem usar un sistema descentralitzat”.

Precisament, sobre la privadesa de les dades, l'ONG Human Right Watch va plantejar en un article el mes de maig passat que algunes d'aquestes apps podrien resultar invasives i anar més enllà del que la mateixa aplicació requeriria. Sobre aquest punt, López va deixar clar que “nosaltres estem treballant en base amb el protocol que han creat Apple i Google conjuntament. Teníem molt clar que no volíem que funcionés en la línia telefònica o a través de satèl·lit, per això hem apostat pel bluetooth”. En aquest sentit, i gràcies el descens de contagis, la urgència de l’app no és tal i, segons Pons “podríem tenir una prova al setembre”però va indicar que “el més important és aconseguir que contacti amb les dels països veïns”.

López va apuntar que, “per tal que l'aplicació sigui efectiva, cal que, com a mínim, el 51% de la població a la qual va dirigida la tingui i la faci servir. En aquest sentit, és com una vacuna digital i com una vacuna mèdica si més de la meitat de la població no la utilitza, no serveix de res".

tracking