Finances
El Tribunal de Comptes insisteix a donar per perdut el crèdit a l'AREB
L’executiu va prestar vint milions d’euros a l’ens, dels qual només ha vist retornats 3,8
El Tribunal de Comptes ho té molt clar. El préstec de vint milions d’euros que el Govern va concedir el 15 de març del 2016 a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per finançar les despeses derivades del procés de resolució de BPA serà molt difícil que es recuperi en la seva totalitat. Així ho assenyala l’ens fiscalitzador en l’informe que ha elaborat respecte als comptes del Govern corresponents al 2018 i que va en la mateixa línia que el corresponent al 2017 en què ja advertia d’aquest fet. Segons s’indica a l’informe que l’òrgan fiscalitzador ha realitzat sobre els comptes del Govern del 2018, el saldo de la pòlissa de crèdit concedida a l’AREB era a final d’aquell exercici de 16,4 milions d’euros. És a dir, que només s’havien retornat a l’executiu 3,8 milions d’euros provinents de la venda de Vall Banc, corresponents a l’anomenat preu final de l’operació de traspàs del banc. Una situació que es repetirà l’any vinent quan el Tribunal de Comptes analitzi els números de l’executiu corresponents al 2019, ja que en la liquidació pressupostària de l’AREB corresponent a aquest exercici s’indica que l’agència de resolucions no ha retornat ni un euro del préstec.
És a dir, que més enllà dels 3,8 M€ que l’AREB va retornar el 2017 al Govern provinents de la venda a JC Flowers del banc pont creat després de la intervenció de BPA i on es van ingressar els dipòsits dels clients conforme es tenia constància del seu origen lícit, no hi hagut cap abonament més el 2018 i el 2019.
El Tribunal de Comptes indica a l’informe que el 15 de març de 2018 el Govern va atorgar un préstec a l’AREB amb venciment el 15 de març de 2019, de fins a un màxim de 20 milions, el qual venia a cobrir l’import no atès al venciment de la pòlissa de crèdit atorgada anteriorment. “Atenent a l’origen i imports dels recursos dels quals disposa l’AREB, es qüestiona la recuperabilitat per part del Govern d’aquest dret.”
El tribunal també es refereix al crèdit quan analitza els comptes de l’AREB. Recorda que va subscriure amb el Govern una pòlissa de crèdit per un màxim de 20 milions destinada al finançament dels compromisos que deriven de les actuacions de l’ens amb venciment el 15 de març de 2017. Tot i el venciment anterior, el saldo creditor no s’ha retornat i l’operació es va renovar en data 15 de març de 2018, amb un venciment el 15 de març de 2019. “No es coneixen els recursos dels quals disposarà o preveu disposar l’AREB per atendre la devolució d’aquest endeutament. En el cas que la seva capacitat de retorn depengui de les aportacions que faci el Govern s’hauria de qüestionar la seva exigibilitat per part d’aquest darrer i, per tant, la qualificació i classificació d’aquesta operació”, s’assenyala.
Tant el Govern com l’AREB responen afirmant que el préstec es podrà retornar perquè a dia d’avui hi ha una expectativa d’ingressos derivats d’una futura venda de Vall Banc, que en el cas de produir-se en la seva integritat permetria retornar al Govern la totalitat del crèdit.
CONTRACTACIONS DIRECTES SENSE UN INFORME PREVI
El Tribunal de Comptes assenyala en el seu informe corresponent als números del 2018 que l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha efectuat contractacions directes per un import global de 44.517 euros, sense que a través d’un informe tècnic previ es justifiqui adequadament que podien acollir-se a aquesta forma d’adjudicació. Les despeses que el Tribunal de Comptes considera que eren susceptibles d’ésser contractades mitjançant concurs públic corresponen a la contractació d’Alfa Capital Assessors en concepte d’uns serveis comptables. L’ens fiscalitzador recorda que l’AREB va realitzar el 2018 procediments de contractació de serveis jurídics de forma directa per raó d’urgència, que durant l’exercici van representar compromisos per un import de 888.805 euros. “La falta de concurrència no permet al Tribunal Comptes manifestar-se sobre la raonabilitat que els preus satisfets s’ajusten a les condicions del mercat”, indica l’organisme fiscalitzador.
L'AGÈNCIA DE RESOLUCIONS NO ENTREGA ELS COMPTES DE BPA A L'ENS FISCALITZADOR
El Tribunal de Comptes, en l’informe que ha elaborat respecte als números de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), posa en relleu que aquest organisme no ha lliurat els comptes de la societat Banca Privada d’Andorra del 2018 (tampoc ho ha fet dels anys anteriors a partir de la seva intervenció) fet que, a més de comportar un incompliment de l’article 12.1 de la Llei del Tribunal de Comptes, impedeix a aquest avaluar l’existència de passius, contingències, riscos o responsabilitats que tinguessin efectes en els comptes de l’entitat. El Tribunal de Comptes recorda que l’AREB ostenta la totalitat del capital social de BPA i que la manca de lliurament dels números de la societat poden tenir incidència directa en els comptes de l’agència de resolucions i, indirectament, en els comptes de l’Estat. En les al·legacions presentades per l’AREB respecte als comptes de BPA, l’organisme diu que les dades, els documents i les informacions que estan en la seva possessió “tenen caràcter reservat” i que, amb l’excepció de requeriment judicial o altres supòsits previstos en la normativa vigent, “no es poden divulgar a cap persona o autoritat, ni es poden usar amb finalitats diferents per a les quals es van obtenir”.