pandèmia mundial
Examen a Salita abans de reobrir
La residència se sotmet avui a una inspecció perquè Salut avaluï “si hi ha alguna cosa que s’escapa i podria ser el vector del virus”
Una delegació del servei d’epidemiologia del ministeri de Salut liderada per la metgessa Mireia Garcia –que va formar part de l’equip tècnic de l’organització dels tests d’anticossos– es desplaçarà avui fins a la residència Domus Vi Salita per tal de realitzar un “examen acurat” que permeti esbrinar la raó per la qual el virus encara cueja pel geriàtric. Tal com va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió ordinària de control al Govern celebrada al Consell General, la finalitat de la inspecció és poder avaluar “si hi ha alguna cosa que se’ns escapa i podria ser el vector del virus”.
La residència escaldenca és fins ara l’únic centre sociosanitari del país que segueix bunqueritzat amb relació a les visites familiars després del darrer rebrot que va provocar 11 nous casos positius. En aquest sentit, el titular de Salut va exposar que si el resultat de l’estudi és favorable “es valorarà la possibilitat que els familiars puguin veure els residents de Salita a partir d’aquest cap de setmana”.
Així mateix, Benazet va remarcar que el 2 de juny ja es va realitzar un cribratge massiu amb màquines TMA a les instal·lacions del centre i va recordar que dilluns passat es van repetir les proves serològiques a Salita amb l’objectiu de descartar nous contagis, tal com també ha succeït a la resta de residències del país. Amb tot, el ministre va expressar el seu compromís per comprovar si hi ha hagut “dificultats” en l’aplicació dels circuits. A més, el responsable de la cartera de Salut va desvincular la defunció d’un padrí de 95 anys provinent de Salita –que va causar decés dimarts passat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell– del rebrot del centre escaldenc. “Tenia múltiples patologies i es trobava en una fase molt avançada”, va manifestar Benazet.
La preocupació del PS
L’anunci d’aquest examen va venir motivat per la pregunta de la consellera general del PS, Susanna Vela, qui es va mostrar especialment preocupada pel fet que “la immensa majoria dels avis van arribar en bon estat de salut a la residència i han emmalaltit allà dins”. La dirigent socialdemòcrata va al·ludir a antics episodis d’aquest centre en els quals hi ha hagut “problemes” i va plantejar la possibilitat de tancar el geriàtric “en el cas que es trobi un incompliment”.
Paral·lelament, Vela va demanar a l’executiu regular per llei les ràtios de professionals per treballar en un centre sociosanitari i va qüestionar possibles deficiències respecte a l’equipament de material de protecció que van rebre els professionals de residències.
Per respondre a les afirmacions de la consellera del PS va prendre la paraula el ministre d’Afers Socials, Victor Filloy, qui va reivindicar que “de seguida que es va decretar el tancament dels centres es van començar a fer inspeccions concretes”. Sobre aquesta qüestió, Filloy va subratllar que els geriàtrics van ser “els primers llocs on es va subministrar el material de protecció”. Tot i això, el ministre va admetre que els protocols sobre seguretat i higiene en el treball “estaven basats en la prevenció de riscs laborals”, motiu pel qual va obrir la porta a revisar els recursos assistencials d’aquest tipus de centres.
Pel que fa a la possibilitat de tancar Salita, Filloy va opinar que “hi hauria d’haver una negligència molt greu perquè fos així i fins ara no s’ha constatat”. D’aquesta manera, el titular d’Afers Socials va defensar la necessitat de trobar l’equilibri entre facilitar les visites als centres sociosanitaris garantint alhora les condicions de seguretat. “El que no podem fer és tenir els centres tancats eternament. L’experiència ens ha de permetre minimitzar la situació”, va concloure Filloy.
BENAZET REBUTJA UNA PAGA EXTRAORDINÀRIA ALS SANITARIS I PROMOU AMPLIAR LA PLANTILLA
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va sostenir ahir, durant la sessió ordinària de control al Govern celebrada al Consell General, que no hi haurà una retribució extraordinària per als professionals sanitaris per la tasca realitzada durant la pandèmia, tal com havia proposat el PS. “No hi ha hagut mai aquest compromís. Al que sí ens vam comprometre és a fer una donació a la crisi de la Covid-19 en base a la retallada dels nostres salaris i a donar suport a la negociació del conveni col·lectiu”, va esgrimir Benazet. Sobre la negociació del conveni col·lectiu entre els treballadors i a direcció del SAAS, el ministre va assegurar que “hem demanat una especial sensibilitat per als salaris més baixos”, com és el cas dels auxiliars d’infermeria. “Una carrera professional dona molt més suport que una paga extraordinària en un moment puntual”, va argumentar el ministre. En relació a l’estudi intern del SAAS, el titular de Salut es va mostrar partidari de comptar amb més recursos humans de perfils “polivalents”, especialment als centres sociosanitaris i a la unitat de cures intensives, per evitar tornar a reproduir situacions “d’estrès laboral”. “La Covid-19 no s’ha acabat i s’estan estudiant plans de contingència de cara a un possible rebrot a la tardor en funció de la intensitat que sigui”, va declarar. Finalment, el ministre va assenyalar que “d’estructura d’equipament tècnic estem bé”, raó per la qual va afirmar que “els nostres esforços aniran encarrilats a donar una resposta epidemiològica més ràpida que la capacitat infectiva de la Covid-19”.