Viladomat vol portar esquiadors a l'aeroport d'Andorra-la Seu
El president de Grandvalira vol organitzar vols els caps de setmana des de diferents punts d’Europa
El president de Grandvalira, Joan Viladomat, va assegurar ahir, durant el 22è cicle de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que estan mirant d’organitzar “vols que surtin cada divendres i diumenge de diversos punts d’Europa i el món perquè així la gent vingui a esquiar durant el cap de setmana o de dilluns a dijous”. En aquest sentit, Viladomat va recordar que el 25% dels clients de Grandvalira arriben en avió, raó per la qual va mostrar el seu interès en la infraestructura alturgellenca.
Tot i que va confessar que li agradaria que arribessin vols de fins a 280 passatgers, el president del domini esquiable va expressar el seu optimistes respecte a les aeronaus que podran aterrar a la Seu, de fins a 50 passatgers. De fet, des de Grandvalira tenen la intenció de començar amb vols amb Madrid i Lisboa, i anar ampliant el mercat, “sent conscients que arriba molta gent del Regne Unit i Rússia”. Aquests primers vols, segons Viladomat, “ens donaran un tast del que podria ser la dinàmica habitual”. En darrer lloc, el president va rebutjar la creació d’un aeroport a Grau Roig, en assegurar que “per molt que alguns s’entestin, un aeroport no hi cap allà, però no seré jo qui digui que deixin de perdre diners d’aquesta manera”.
A la conferència, que va comptar amb el seguiment de més d’un centenar de persones, també van participar el president de l’EFA, Francesc Mora, i el conseller general i president de CISA Group, Carles Naudi. L’altre punt principal va ser la necessitat de diversificar l’economia. “Venim d’un llarg període de pèrdua de competitivitat i aquesta crisi ha de ser un punt d’inflexió per les dinàmiques econòmiques dels pròxims anys”, va indicar Mora. Per la seva banda, Naudi va apostar per buscar noves vies empresarials, com la plantació de cànnabis, “molt més productiva que la de tabac”, o el desenvolupament del blockchain, que “generaria taxes especials que permetrien adoptar un fons sobirà”.
L'ANÀLISI DE JOVER EN LA GESTIÓ DE L'ENDEUTAMENT
Durant la seva intervenció, el ministre de Finances, Eric Jover, va fer un repàs a totes les mesures econòmiques que el Govern va posar en marxa des que va començar l’emergència sanitària. Així, Jover va recordar que a curt termini l’executiu farà front al dèficit acumulat a través de les diverses línies de crèdit contractades i, a llarg termini, hi ha la voluntat de revisar el sistema fiscal i posar èmfasi en la diversificació de l’economia. Segons Jover, l’entrada del país a institucions com el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, el Banc Europeu d’Inversions o el Fons Monetari Internacional permetran accedir a “crèdits amb tipus d’interès molt interessants per a Andorra”, i va afegir que en aquests moments el Govern està veient “quins són els projectes més interessants per a nosaltres”. Per últim, va compartir de nou les xifres de dèficit previstes: 111,3 milions d’euros el 2020 i 76,8 milions d’euros el 2021.