Pandèmia mundial
Senadors dels EUA volen sancions per als països que han contractat cubans
Presentat un projecte de llei perquè es consideri tracta de persones rebre els sanitaris
Tres senadors republicans dels Estats Units d’Amèrica van presentar dimecres un projecte de llei demanant sancions per als països que contractin missions mèdiques cubanes en considerar-los còmplices de la tracta d’éssers humans. Es tracta del senador per Florida i exgovernador d’aquest mateix Estat, Rick Scott; del senador júnior per Florida, Marco Rubio; i del senador per Texas i excandidat republicà a la presidència en les passades eleccions nord-americanes del 2016, Ted Cruz. Els senadors, segons informacions de diversos mitjans de comunicació nord-americans, calculen en 7.000 milions de dòlars els ingressos que rep Cuba de les seves missions mèdiques.
El projecte de llei s’ha anomenat Aturada als guanys del règim cubà i insta el Departament d’Estat nord-americà a identificar les nacions receptores de les missions mèdiques com un factor a tenir en compte a l’hora d’escriure el seu informe sobre la tracta de persones al món. Només quedarien exempts de les possibles sancions aquells països que paguin directament els salaris als professionals sanitaris, que facin públics els contractes i que no facin pagaments addicionals a Cuba per la feina dels metges i infermers caribenys.
En declaracions recollides pels mateixos mitjans, el senador Rick Scott va assenyalar que Cuba “ara fa servir la pandèmia del coronavirus per obtenir beneficis a expenses d’aquests metges”. El republicà va afegir que qualsevol país que sol·liciti assistència mèdica de l’illa caribenya “està donant suport a la tracta de persones”.
Els promotors del projecte de llei posen en relleu que en alguns casos, especialment les catàstrofes humanitàries, les missions mèdiques són iniciatives de solidaritat i que el cost és assumit pel govern de Cuba, però que “la majoria” de les expedicions “cauen en la categoria d’exportació de serveis professionals”.
Cal recordar que els 39 membres de la brigada sanitària cubana (12 metges i 27 infermers) contractats per Andorra van arribar fa tres mesos al Principat per donar suport a la plantilla del SAAS i cobrir les baixes provocades per la pandèmia. Els doctors són tres intensivistes, dos anestesistes, sis internistes i un hematòleg. Pel que fa a la resta de professionals de la infermeria, catorze són internistes, tres són anestesistes, un d’emergències, un de logística i vuit generalistes. Una part dels professionals ja ha abandonat el país i la resta ho farà a final de juny.
El Govern va fer la demanda d’ajut per fer front al creixement de contagis entre els metges, infermers i auxiliars que estava experimentant el Principat i per la por del col·lapse del sistema sanitari. L’executiu no ha revelat el cost de la missió en ser “confidencial”.