Legislació

Afers Socials activa un protocol per protegir els menors víctimes d'abús

El ministeri aprova una nova metodologia per evitar la victimització secundària de l’afectat en els processos judicials

Afers Socials activa un protocol per protegir els menors víctimes d'abúsL. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials ha aprovat un nou protocol per protegir els menors que han estat víctimes d’abús o agressió sexual o maltractament físic durant els processos judicials. L’objectiu de l’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència és evitar que l’infant rebi una victimització secundària arran de la reiteració dels fets en cada apartat del procés. “Arran de la llei qualificada dels drets dels infants i adolescents, hem creat una metodologia per prevenir que la víctima hagi d’explicar els fets moltes vegades i això li provoqui un sentiment de culpabilitat”, va indicar el cap de l’àrea, Jordi Olivé. El protocol l’han dut a terme amb la col·laboració de tots els àmbits implicats, com són el cos de policia, la Batllia, el ministeri fiscal, el Tribunal de Corts, l’Àrea de Medicina Legal i Forense i el ministeri d’Afers Socials.

Olivé va explicar que la metodologia estableix que en el moment que qualsevol persona té una evidència o sospita fonamentada d’abús sexual, ja sigui l’infant, l’adolescent, un familiar o algú extern al nucli de vida, ho ha de notificar al cos de policia. “A partir de la comunicació als agents, la policia té un cos especial que s’encarrega de tractar aquesta mena d’afers i dur a terme una primera anàlisi de la situació, llavors si creu que hi ha les mínimes evidències ho ha de notificar al ministeri fiscal i a la Batllia”, va apuntar.

Protecció de la víctima

La fiscalia, el batlle i els agents interventors són els encarregats de recollir les proves i realitzar les declaracions a tots els actors involucrats en la situació, excepte amb el menor afectat. “Aquesta és una de les novetats del protocol, mantenim l’infant o l’adolescent al marge”, va manifestar el cap de l’àrea. Així, el batlle instructor del cas i el ministeri fiscal determinen, en funció de la tipologia de l’abús sexual i la temporalitat en què ha succeït, el pròxim pas. Si l’acte ha tingut lloc en un període inferior a les 72 hores, es deriva la víctima al metge forense per realitzar una valoració mèdica, ja que en aquest període de temps el doctor encara pot observar si el menor té lesions o restes orgàniques derivades de l’agressió. En canvi, Olivé va exposar que si ha transcorregut molt de temps des de l’abús, es deriva al menor al psicòleg forense, “que és una figura nova que hem introduït a l’àrea d’infància i suposa la primera declaració”.

Mitjançant aquesta metodologia “hem aconseguit que l’explicació dels fets per part de l’infant esdevingui una prova constitutiva, la qual es pot utilitzar durant tot el procés judicial, ja que la declaració s’enregistra i hi són presents totes les parts del cos instructor, però es troben darrere un fals mirall i poden traslladar les preguntes que creguin convenients als dos psicòlegs forenses que es troben a la sala amb el menor”, va detallar el cap de l’àrea.

Olivé va matisar que d’aquesta manera la víctima se sent protegida i serveix per evitar preguntes incisives durant la vista oral del cas que puguin victimitzar l’infant o l’adolescent. I va afegir que ja s’han començat a fer algunes proves en els últims casos que han arribat i “ara per ara considerem que és un gran avenç perquè prevalgui la protecció de la persona en temàtiques delicades”. Tanmateix, el cap de l’àrea va posar en relleu que amb el nou protocol “també incloem un servei d’orientació i acompanyament per a la família i la víctima, per aconsellar i evitar que se sentin desemparats després de tot el procés. Saben que al ministeri tenen un referent que els ajudarà en el que faci falta per poder superar i assimilar el que ha passat”.

Quant al nombre de casos que gestiona el ministeri, Olivé va assenyalar que en els darrers anys s’han situat per sota de les deu intervencions, “tot i que això no implica que tots hagin estat certificats”. En l’àmbit internacional “el Consell d’Europa marca que un de cada cinc infants n’ha patit alguna vegada”, va concloure.

FORMACIONS EN L'ÀMBIT POSITIU

El ministeri ha estat realitzant diverses formacions a entrenadors de diferents federacions esportives perquè puguin identificar i intervenir en possibles casos d'abús sexual a través de la fundació Vicki Bernadet, especialitzada en aquesta temàtica. "Durant el confinament hem realitzat formacions en línia a una trentena d'entrenadors perquè en el cas que tinguin una sospita puguin saber com actuar al respecte, ja que en l'àmbit esportiu es donen diverses circumstàncies perquè succeeixi", va dir Olivé. La intenció és seguir fent formacions per arribar a tots els sectors.

tracking