Pandèmia mundial

“Tornar a sentir com ahir”

Les formacions corals i de dansa treballen amb els protocols de seguretat per reprendre els assajos després del confinament. Alguns han tornar a l’activitat, i en canvi altres grups han decidit esperar-se al setembre per decidir què faran en funció de l’evolució del virus.

“Tornar a sentir com ahir”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tornar a cantar com abans, quan érem grans. Tornar-ho a fer solament si ets innocent. Tornar a sentir com ahir, sense patir. Aquests són els primers versos de la cançó Tornar a cantar de Jaume Sisa d’ara fa vint anys. Unes paraules que en el seu moment tenien el seu significat i que ara poden tenir-ne un altre igual de significatiu. La pandèmia de la Covid-19 ha marcat la societat en general. Ens ha separat i ens ha fet patir, però també hi ha alguns actors que ens han omplert de vida durant els llargs dies de confinament, com la música i els cants comuns. Ara, amb l’inici de la nova normalitat, les entitats corals, els esbarts dansaires i totes les formacions culturals estan planificant el retrobament més immediat garantint les normes de seguretat establertes pel ministeri de Salut. Ús de mascareta, gel hidroalcohòlic i distància de seguretat. Aquestes són algunes de les mesures que contemplen els protocols. Està demostrat que en cantar la projecció de la veu és major i les partícules a l’aire viatgen a més llarga distància. Per aquest motiu, el Govern demana que s’assagi amb mascareta si no es pot mantenir la distància de seguretat. “És molt difícil fer-ho. ja que no podem cantar igual i anar respirant el teu propi aire és complicat” diu Jonaina Salvador, del Cor d’òpera. “Hem decidit fer assajos bàsicament d’escalfament per no perdre el ritme” explica Jaume Torre, director artístic de l’Esbart Laurèdia. És que no és fàcil. Aquest tipus d’activitats culturals depenen sovint del contacte físic o, almenys, sense el metre i mig de distància. No és el mateix cantar tot un grup junt que mantenir una separació molt gran. En el cas de la dansa, per exemple, hi ha coreografies i figures que ara mateix no es poden dur a terme per aquest fet. “Estem dissenyant nous passos i marcant punts per evitar el contacte” indica Maribela Moreno de l’Esbart Sant Romà.

Arribats al juny, però, moltes formacions corals han decidit aturar els assajos i retrobar-se de nou el mes de setembre. “Hem d’entendre que molts cantaires són població de risc i és millor prevenir i esperar-nos que passi l’estiu per decidir com reprenem les trobades” explica Pilar Puig, presidenta de l’Orfeó Andorrà. I afegeix que “primer volem conèixer l’opinió dels components, però ens sabria molt greu que la formació s’acabés després de més de cinquanta anys”. També el director dels Petits Cantaires Lauredians, Òscar Sánchez, assegura que la decisió també ve presa “per seguir el curs escolar. Cada any comencem al setembre i acabem al juny”. Per contra, la Coral Rocafort, amb Daniel areny al capdavant, vol tornar a assajar per poder participar en la festa major de Sant Julià de Lòria.

Amb tot això es demostra que la cultura no s’ha aturat. A més, les ganes i la il·lusió de poder tornar a lluir-se dalt d’un escenari no s’han perdut. Així, i malgrat la incertesa de saber com evolucionarà el virus, esperen retrobar-se aviat els que encara no ho han pogut fer, i així poder tornar a sentir com ahir i amb el cor bategant al so de la música.

tracking