justícia

Els batlles signen una carta per exposar el seu malestar al CSJ

La decisió de no renovar la batlle suplent ha generat molt neguit entre el personal del sistema judicial

Els batlles signen una carta on exposen el seu malestar al CSJFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La decisió de no renovar la plaça a la batlle substituta, Núria López, està aixecant més polseguera del que es podia imaginar en el món judicial en un moment en què el sistema està mancat de recursos humans i sobrat de causes per tancar. Fonts judicials van explicar ahir que el malestar és patent entre els batlles i altres càrrecs –com secretaris– i que encara hi ha l’esperança que la decisió sigui recapacitada –encara no és ferma– i es permeti a López seguir la seva carrera judicial.

Els batlles sempre s’han distingit pel silenci davant de qualsevol tipus d’acció que els afecta –almenys públicament–, però, segons ha pogut saber el Diari, han preparat una carta dirigida al Consell Superior de la Justícia (CSJ) expressant el seu malestar i la disconformitat amb la decisió de no renovar la batlle suplent.

Tres vots contra dos

L’acord va ser adoptat pel CSJ en una reunió dimecres passat i divendres la notícia es va escampar com la pólvora per l’edifici de les columnes. La votació va ser 3 a 2 contra les pretensions de López, amb els vots en contra de Joan Cabeza (nomenat pel Copríncep francès); Carme Torres (designada pel Govern) i Clàudia Arias (que representa batlles i magistrats). El president del CSJ, Enric Casadevall, es va posicionar a favor de la batlle substituta, juntament amb Olga Adellach, que representa el Copríncep episcopal.

El malestar entre batlles i també advocats és notori i molts van mostrar ahir el suport a la feina que ha fet durant un any i mig López sense que se li hagi detectat cap incidència que justifiqui l’acord del CSJ. López porta en aquests moments 1.300 causes que haurien de ser repartides entre la resta de companys en un moment en què hi ha un embús d’expedients a causa de la crisi del coronavirus, i que obligaran la justícia a no tancar durant 15 dies d’agost. “Prescindir de personal en un moment com aquest és un luxe que la justícia no es pot permetre”, va afirmar ahir un il·lustre lletrat que prefereix mantenir l’anonimat.

López no ha presentat cap recurs ni al·legació. Fonts properes a la batlle suplent van precisar que té l’esperança que hi hagi un canvi d’opinió i que es tingui en compte el seu desig de seguir treballant com a batlle. La decisió no va ser motivada i per tant es desconeixen els arguments, però cert sector del sistema judicial encara creu que és possible una reconsideració i que el CSJ recapaciti perquè pugui continuar.

NOMÉS DEU EFECTIUS EN ACTIU

Encara que el CSJ defensa que respecta la legalitat, la realitat és que en aquests moments només estan actius 10 batlles. Maria Àngels Moreno està en excedència i aspira a una plaça de notaria i Azahara Cascales es troba de baixa laboral. La llei marca que hi ha d’haver un mínim de 12 places de batlle i un president, i en aquests moments cada batlle acumula més de 3.000 causes pendents de resoldre que poden acabar al Constitucional i condemnar l’Estat a pagar.

LA REFORMA PENDENT

Quan Josep Maria Rossell va assumir el ministeri de Justícia va fer unes declaracions que van retrunyir a l’edifici de les columnes. La seva argumentació no podia ser més lògica i simple, com és que els membres que integren el CSJ no són persones de l’àmbit del dret amb un currículum contrastat. El ministre també considera que un polític no pot passar directament al món judicial perquè està “contaminat” i que caldria deixar un període de temps prudencial abans de fer el canvi. Rossell s’està destacant com un ministre prudent però amb les idees clares. Fonts del seu cercle proper destaquen que té en ment una reforma de la Llei qualificada de la justícia, un repte realment de gran envergadura que passaria per acabar amb el mandat de sis anys que té cada batlle, fet que suposa un clar condicionant i que a vegades els exposa a pressions externes, conscients que la seva plaça no és per sempre. El GRECO –organisme que depèn del Consell d’Europa– demana insistentment que batlles i magistrats siguin nomenats per a tota la vida, com una manera de blindar les seves atribucions. També es canviarà la composició del CSJ amb persones de l’àmbit judicial, encara que una reforma com aquesta no és fàcil. En aquests moments el CSJ es trona immers en el procés de selecció de cinc nou batlles. Hi ha 15 candidats –cinc secretaris judicials i deu advocats– que aspiren a aquestes places, i la pregunta que molts es fan és si no es té en compte que s’hauran de cobrir places per sota de les dels batlles. Queda molta feina per fer.

Els batlles signen una carta on exposen el seu malestar al CSJ

tracking