Pandèmia mundial

El Consell aprova per unanimitat la Llei de reducció salarial

Els alts càrrecs del Govern s'aplicaran una reducció d'entre el 10% i el 20% i els de confiança un percentatge si el sou sobrepassa els 4.000 euros

El Consell tomba les propostes del PS pels autònomsE. P.

Creat:

Actualitzat:

El Consell General ha aprovat per unanimitat aquesta tarda el projecte de llei sobre la rebaixadels càrrecs electes i de lliure designació de les entitats públiques, que provocarà que els alts càrrecs de l'executiu s'hagin d'aplicar una reducció d'entre el 10% i el 20% en el salari mensual brut. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, serà el més perjudicat amb un 20% menys, mentre que es farà una rebaixa del 15% per als secretaris d’Estat, la secretària general, cap de protocol, cap de gabinet del cap de Govern i ambaixadors residents, i del 10% per als ambaixadors no residents. Així mateix, el projecte de llei aprovat inclou que els càrrecs de confiança també deixin de percebre un percentatge del seu sou, tot i que en aquest cas s'aplicarà per trams, sempre que el salari mensual brut superi els 4.000 euros.La llei de mesures de racionalització marca que per als càrrecs de lliure designació que cobrin un sou mensual brut d'entre 4.001 i 5.000 euros la rebaixa serà del 25% sobre el salari brut, del 30% pels que es trobin a la franja dels 5.000 i 6.000 euros, del 35% pels que arribin als 7.000 euros i del 40% per aquells que sobrepassin aquesta xifra.

El Consell tomba les propostes del PS pels autònoms

Els grups parlamentaris també han tombat la proposició de modificació de la segona Llei òmnibus tramitada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata per modificar les ajudes que reben els autònoms arran de la situació generada per la Covid-19 amb 9 vots en contra i sis a favor. El debat dut a terme en el primer punt de l’ordre del dia ha estat molt similar a quan es va aprovar el darrer paquet de mesures excepcionals i urgents en el marc de la pandèmia. El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, ha remarcat la poca voluntat del Govern d’escoltar el seu partit per dissenyar junts les propostes, i el ministre Jordi Gallardo ha respòs que en cap moment han rebut missatges per ser partícips de l’elaboració de les lleis. A més, des de la majoria han indicat que les mesures que volen modificar els socialdemòcrates en relació als treballadors per compte propi ja estan resoltes i arriben tard. "Les seves propostes pels autònoms estan encallades en el passat", ha manifestat la consellera Mònica Bonell a López, a qui li ha assegurat que el Govern està treballant en una nova llei pels autònoms, als quals "volem ajudar".

Entre les propostes del PS, destaca una prestació superior per als autònoms que han hagut d’aturar la seva activitat, així com ajudes relacionades amb els serveis d’Andorra Telecom i FEDA. En aquest sentit, López ha assegurat que hi ha ciutadans que han rebut cartes pel tall de subministrament de llum i electricitat. La president de FEDA, Sílvia Calvó, ha assenyalat que l’empresa pública no ho ha fet, i ha recordat que hi ha empreses privades que ofereixen el mateix servei a certes parròquies, amb les quals han treballat per evitar aquesta situació. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha precisat que si hi ha hagut aquestes cartes són per deutes concrets abans de la pandèmia. En relació al punt de la prestació, Carles Naudí d'Areny-Plandolit ha destacat que els haguès agradat també oferir una prestació superior, però ha remarcat que el fons de la caixa té un límit.

Només terceravia ha donat suport al PS, ja que consideren que ajuda a millorar la situació dels autònoms, i també perquè porta al Consell General el debat de la viabilitat i el futur de la CASS. Amb tot, el conseller Joan Carles Camp ha recordat que la proposició no resol aquesta problemàtica.

El segon i tercer punt, per la via ràpida

Posteriorment, el Consell ha aprovat per assentiment el segon i tercer punt, els quals feien referència a l'examen i votació d'esmenes a dos articles de l'Estatut de la Cort Penal Internacional, adoptada a la Haia, Països Baixos, el 26 de novembre del 2015.

tracking