reportatge

Els bloquejos del tuitaire

Les pràctiques en la gestió de Twitter del fins divendres, ‘community manager’ de la policia, ha destapat una política de bloquejos selectius, a persones i entitats amb noms i cognoms, que discrepaven de la línia que seguien les piulades realitzades pel perfil oficial.

Els bloquejos del tuitaire

Creat:

Actualitzat:

La manera com s’ha gestionat el compte de Twitter de la policia, des de la seva creació a l’inici de la pandèmia, no ha estat mai exempta de polèmica. I ara, amb el canvi de la persona que hi havia al capdavant, l’agent J.A. Rivero, van sorgint moltes discutibles accions i rèpliques per part del gestor.

Així doncs, i tal com ha pogut saber el Diari, moltes persones havien estat bloquejades, pel simple fet de discrepar del que deia el tuit o fer algun comentari que no fos del grat de qui gestionava. I, a diferència del que el mateix implicat va manifestar a través del seu compte personal a Twitter, eren persones amb nom i cognoms i no trols anònims que només insultaven, com va manifestar J.A. Rivero en un fil de piulades, on va fer públic que ja no gestionaria més les publicacions.

No obstant això, la polèmica no acabava amb els bloquejos que efectuava des del compte de la policia, i és que després, o fins i tot abans de practicar-los, Rivero interpel·lava els comentaris que no li agradaven i entrava a les converses amb el seu compte personal. Precisament és el que va passar amb Stop Violències. L’associació feminista va criticar una piulada sobre les actuacions fetes per la policia del Principat sobre la violència envers les dones, i després de blocar el compte, des del seu perfil personal Rivero i Stop Violències van entrar en una discussió on el policia els va indicar que “quan es normalitzi la situació et convido que vinguis al nostre despatx i coneguis l’equip especialitzat en violència de gènere”, al qual des de l’Associació van replicar amb una imatge de l’estructura del cos de policia on no apareixia cap departament especialitzat en la matèria. Així doncs, Vanessa M. Cortés va afirmar que “no és un pati de l’escola en què si et diuen alguna cosa que no agrada, bloqueges. Però demostra el tarannà de qui ens ha de protegir”. I es va demanar “per aquesta manera de fer, el Govern li ha obert algun tipus d’expedient?”. Però no només amb persones de fora el cos, sinó que el Diari ha pogut saber que també hi havia un sotsoficial bloquejat, amb qui el gestor del perfil va tenir un conflicte que va acabar a la Batllia. Finalment, cal destacar que la jurisprudència del país recull que els agents no poden fer declaracions a títol personal identificant-se com a policies. Un factor que no es complia en el perfil personal de Rivero, que, abans de canviar-ho, tenia una foto on s’identificava com a policia i hi figurava dins la descripció.

tracking