Òscar Ribas i Jaume Bartumeu critiquen la venda de l'ambaixada a Brussel·les

Jover defensa que la seu té un manteniment elevat i que és lluny de les institucions

Ribas i Bartumeu, molt crítics amb la venda de l'ambaixada a Brussel·les

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Govern de posar a la venda l’edifici on hi ha la seu de l’ambaixada d’Andorra a Bèlgica, al centre de Brussel·les, va provocar crítiques per part de dos caps de Govern que van ser part activa de la seva instauració. En aquest sentit, l’excap de Govern Òscar Ribas, que va ser qui va encarregar les reformes i va acabar inaugurant la seu, ara fa 30 anys, va manifestar que “per mi és un disbarat. L’edifici està complint les funcions i és una seu digna que ens representa al centre d’Europa”. Ribas va anar més enllà i va manifestar que “donem la sensació que estem en liquidació. Primer van parlar d’Andorra Telecom, després de Forces Elèctriques d’Andorra i ara volen vendre aquest edifici. Per mi, no és justificable ni objectivament ni en l’àmbit econòmic”.

En una línia similar es va manifestar l’excap de Govern Jaume Bartumeu, que en el moment que Ribas va inaugurar l’edifici era el ministre de Finances. Així doncs, Bartumeu va afirmar que “la valoració que en faig és que és una nova barbaritat d’un Govern que no acaba de saber on està l’interès general”. Bartumeu, molt crític i irònic a la vegada, va comentar que “deuen voler celebrar el trentè aniversari de la signatura que vam fer amb el cap de Govern Ribas, el juny del 1990, amb mi de ministre de Finances. Volen fer saltar unes parets que porten moltes reunions i patiments de molts governs diferents, que des d’allí han defensat els interessos d’Andorra des de Brussel·les”. L’excap de Govern socialdemòcrata va acabar per dir que “hi deu haver algun funcionariet, i ja no et dic funcionari, que deu voler tenir unes altres oficines, d’aquestes que avui en diuen que són d’alt estànding”.

Jover defensa la decisió

El ministre portaveu, Eric Jover, va defensar la decisió de l’executiu de posar la històrica seu de l’ambaixada a la venda i va afirmar que “Andorra té una propietat a Brussel·les que complia dues funcions: d’una banda, era la seu de l’ambaixada i, de l’altra, servia també com a oficina de promoció turística. Aquesta última, com tots ja sabem, es fa molt més a través de les xarxes que no pas de manera presencial”. Jover també va parlar de l’edifici i va afirmar que “té uns costos de manteniment anuals que són importants, i a més a més genera certes dificultats operatives, ja que no es troba a la zona on hi ha les institucions i totes les ambaixades. Volem establir-la on hi ha la resta per tal de facilitar l’operativa diplomàtica”.

Quant a aquests punts va replicar Bartumeu, que sobre la ubicació de l’edifici va afirmar que “penso que no ha estat mai a Brussel·les o no sap del que parla. Les institucions europees sempre han estat a tres parades de metro de la nostra ambaixada, per tant s’haurà de buscar una altra excusa”. Amb relació a la vetusta estructura de l’immoble i els costos que pogués tenir, l’excap de Govern va recordar que “aquest el va comprar el cap de Govern Josep Pintat, a qui tinc molt respecte. L’edifici era antic llavors, en el moment en què es va comprar, però amb el cap de Govern Ribas vam reformar-lo de dalt a baix per tal que s’hi poguessin fer totes les funcions pertinents com a ambaixada i oficina de turisme”. Finalment, Bartumeu va lamentar una nova decisió del Govern que va tornar a qualificar “d’autèntica barbaritat”, i va lamentar que es volguessin desprendre d’aquest patrimoni.

tracking