PANDÈMIA MUNDIAL
Govern s'aferra a l'acord duaner sobre el tabac
El Govern defensa que el criteri vàlid és el pactat amb les autoritats de la Unió Europea i que es manté
en el futur acord d’associació
El Govern farà prevaldre l’acord duaner amb la Unió Europea davant la decisió unilateral de França de rebaixar a un cartró el màxim legal a les seves fronteres. Aquesta és la consigna davant una modificació legislativa a l’Assemblea Nacional que entrarà en vigor a l’agost i que encara no es té clar de quina manera afectarà el Principat i si serà aplicada.
De fet, de moment no hi ha una explicació oficial davant aquest canvi que va ser impulsat per l’anterior govern gal. En el document de l’Assemblea no es fa referència explicita a rebaixar la franquícia del tabac a Andorra, però el canvi en l’articulat inclou una frase que no deixa espai per al dubte: “S’aplica a qualsevol persona que introdueixi tabac a França, independentment d’on provingui.”
Andorra no és l’únic damnificat. Espanya, Alemanya, Bèlgica i Luxemburg –amb un diferencial important de preus– també estan afectats i només podran vendre un cartró en comptes dels quatre actuals, de manera que França ignora no només l’acord duaner, sinó les regles del mercat interior europeu.
La decisió ha agafat tothom de sorpresa. Des d’Andorra es té el convenciment que tot seguirà igual, encara que algunes veus, com la de Raül Calvo, president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac, volen ser optimistes però no ignoren que el document parlamentari esmenta Andorra pel seu diferencial de preus, “el més gran, d’un 65%”. Calvo va afirmar ahir que de moment al Pas de la Casa hi ha tranquil·litat però que s’està a l’expectativa, i va remarcar que una mesura com aquesta el que farà serà alimentar l’activitat del contraban de tabac.
Pla fracassat
A Andorra hi ha el convenciment que les vendes de tabac a les fronteres de França amb els altres països de la UE ha estat el motiu d’aquest enduriment després de comprovar que el pla antitabaquisme amb els preus ha fracassat, i que els més perjudicats han estat els estanquers francesos, que han elevat el to de les crítiques després del confinament, quan han vist el volum de vendes que s’escapa per les fronteres.
Fonts del Govern van assenyalar ahir que la modificació legislativa francesa no és aplicable i que Andorra es regirà per la franquícia establerta a l’acord duaner –1,5 cartrons–, que alhora ha estat acceptada també per al futur acord d’associació amb la UE. També es recorda l’existència d’una comissió mixta d’aquest acord i que les autoritats europees no han comunicat res.
La posició andorrana és de no moure’s del que es va pactar a l’acord duaner i es transmet la confiança que la duana francesa no rebrà instruccions per limitar el nombre de cigarretes dels visitants. Calvo no ho té tan clar: “El problema no som nosaltres, però ens pot afectar si França vol fer veure que tothom és igual.”
LES PLANTES DE TABAC DONEN POSITIU PER MÍLDIU A L'ANALÍTICA
Les primeres analítiques realitzades a plantacions de tabac de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Ordino van indicar que les plantes tenien míldiu. Cal recordar que els colliters de tabac van denunciar que els seus camps estaven sent assolats per una plaga que en alguns casos arribava a malmetre la pràctica totalitat de les plantes de tabac. No obstant això, fonts properes als colliters de tabac van indicar que volien que se’ls fessin arribar els resultats complets de l’analítica i que estudiaven demanar una contraanalítica pel seu compte, ja que en les primeres proves algunes plantacions també havien donat positiu per herbicides, quan els pagesos que les conreen asseguraven que no n’havien emprat cap. A més a més, una altra de les característiques que volen verificar envers el viver és saber si la cura de les plantes s’havia fet correctament abans que aquestes arribessin a mans dels agricultors. En aquest sentit, alguns colliters es plantejaven si el planter havia rebut tota la cura necessària o a causa de la Covid-19 no s’havien mantingut totes les precaucions pertinents.