reportatge

Casats a Espanya

Els tribunals andorrans han hagut de resoldre una causa ben particular: quin país és competent en una demanda de divorci, on es resideix o aquell en què es va contreure el vincle?

Casats a EspanyaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va resoldre un cas d’allò més particular. I és que va haver de dirimir sobre un recurs que qüestionava una sentència de divorci, en què s’abordava sobre quins tribunals han de ser competents per resoldre el vessant econòmic d’un matrimoni. I el cas no deixa de ser complex. La parella, avui ja separada, són ambdós de nacionalitat espanyola, van contraure el vincle matrimonial canònic en una església de la província d’Almeria. No obstant això, van decidir fixar la seva residència a Andorra.

A partir d’aquí, va ser l’any 2018 quan la muller va presentar una demanda de divorci a la Batllia, on també hi incloïa el règim econòmic de “guanys” que no està vigent a Andorra, però sí que és aplicable en la legislació espanyola. Davant d’aquest fet, l’altra part va interposar una excepció dilatòria d’incompetència de jurisdicció, ja que es considerava que els tribunals andorrans no tenien competència per resoldre la demanda de dissolució econòmica del divorci tal com s’havia presentat.

Gairebé un any després, el Tribunal de Batlles va dictar un aute en què s’estimava l’excepció dilàtoria que havia interposat l’exmarit, i que per aquest motiu la jurisdicció andorrana es declarava incompetent per tal de poder resoldre la causa econòmica del divorci tal com s’havia plantejat. Cal recordar que es volia demanava que es resolgués des dels tribunals andorrans, però emprant la base del sistema de “guanys”, que és espanyol.

A partir d’aquí, la dona, que havia interposat la primera demanda de divorci i de dissolució econòmica del matrimoni en els tribunals andorrans, va presentar un nou recurs per tal que es desestimés l’excepció dilatòria. Aquest va ser presentat davant la Sala Civil del Tribunal Superior de la Justícia. I aquest, finalment, va sentenciar en el mateix sentit que ho havia fet anteriorment la batllia i va ratificar de manera íntegra la sentència que s’havia dictat en primera instància. I és que en llenguatge planer, el que van venir a dir els magistrats és que si vostè és espanyol i s’ha casat a Espanya i vol aplicar la llei espanyola, presenti la seva demanda als tribunals del veí del sud.

tracking