Seguretat ciutadana
Les detencions baixen un 25% pel confinament
Entre el gener i el juny la policia ha arrestat 396 persones i l’any passat en les mateixes dates el nombre va ser de 532
Una de les estadístiques influenciades per la pandèmia i el confinament que es va decretar a partir del 14 de març és la de seguretat ciutadana, i concretament la de detencions. La setmana del 16 al 22 de març, la primera de tancament, es va donar un fet inusual des que la policia recull les estadístiques setmanals d’arrestos perquè no se’n va produir cap. En les posteriors no es va tornar a reproduir aquest zero però la xifra ha estat molt per sota de la recollida l’any passat en les mateixes dates. Especialment rellevant és la caiguda de detencions per delictes contra la seguretat del trànsit, essencialment per alcoholèmies positives, i que solen tenir un pes destacat en els balanços policials. Des del 14 de març fins a l’1 de juny, data del desconfinament generalitzat i de la reobertura de bars i restaurants, es van sumar tretze detencions motivades per aquesta infracció penal. L’any 2019, en les mateixes dates, un total de 116. En global, el nombre d’arrestos del primer semestre de l’any ha baixat en un 25%: l’any passat des de l’1 de gener al 30 de juny la policia va formalitzar 532 arrestos i, enguany, 396.
Abans que la pandèmia alterés l’economia i la rutina laboral i social les xifres de controls per presumptes delictes eren pràcticament idèntiques: el 2019 s’havien detingut 255 persones i el 2020 dues menys, 253. La gran diferència s’ha produït en els dos mesos i mig que es va allargar la quarantena (malgrat que va deixar de ser estricta a mitjan abril quan ja es va començar a poder sortir de manera puntual). L’any 2019 en aquell mateix període la policia va arrestar 225 persones i aquest any la xifra ha baixat a 73. Respecte al que ha passat el mes de juny, el 2020 s’ha disparat un xic més l’activitat policial: 70 detencions per 52 l’any passat.
Violència a la llar
L’estadística mostra, doncs, que els nivells podrien haver variat poc si no fos per la irrupció de la pandèmia. I de la mateixa manera que les detencions per conduir en estat ebri i sota la influència de les drogues van baixar de manera notable atès que l’oci nocturn havia desaparegut de l’equació i l’aspecte més social de la beguda, alhora que la mobilitat va caure en picat, un dels delictes freqüents dels reculls setmanals van ser els episodis de violència a la llar. Agressions masclistes però també agressions mútues entre parelles o de fills a pares i amb algun episodi prou greu com ara l’home que es va presentar a casa de l’exparella amb un ganivet de cuina amagat i intencions de fer “una bogeria”, segons va recollir el cos d’odre en el comunicat. En total, es van registrar una vintena d’intervencions per delictes relacionats amb violència a la llar. I també un parell de delictes contra la llibertat sexual.
Però durant el confinament també s’han produït detencions per productes estupefaents. El mateix dia 14 un ciutadà veí de la Massana va ser detingut després de ser enxampat fumant marihuana al balcó. La patrulla interventora va comissar al seu domicili 110 grams de l’estupefaent, que va lliurar voluntàriament. El 8 de maig quatre joves residents van ser enxampats a Juberri amb tres motxilles plenes de marihuana, que havien intentant introduir al Principat per camins tradicionals del contraban per sortejar una frontera estretament vigilada per la limitació de moviments per la pandèmia. També hi ha hagut delictes contra el patrimoni, com un furt amb força en un establiment ordinenc pel qual van ser controlats tres joves. I malgrat la davallada notable de la mobilitat, el 9 d’abril es va produir un atropellament mortal pel qual es va detenir el conductor acusat d’una imprudència.
El postconfinament
El mes de juny les xifres de detencions han superat en unes vint les de l’any passat. Un efecte postdesconfinament que, en el cas de les alcoholèmies, ha suposat una quarantena de detencions, mentre que l’any passat van ser 23. No obstant això, al juny les xifres no s’havien enfilat encara a les més elevades de l’any, que superaven les 30. No s’ha arribat, però, a la xifra més alta de l’any passat: 34 en una setmana.