Els preus dels pisos s'han mantingut
L’AGIA indica un canvi de preferències amb habitatges més grans i allunyats del centre
El vicepresident del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Ribó, assegura que no ha canviat l’oferta i demanda dels habitatges en comparació abans de la pandèmia. Ribó va explicar al Diari que els preus dels lloguers i també de compra es mantenen iguals, si bé va indicar que s’està produint una alteració en les preferències, sobretot pel que fa a la ubicació i les dimensions de les vivendes.
El canvi ve causat pel confinament de tres mesos, en què Ribó va explicar que “abans costava més llogar en certes zones” i que “ara la gent té altres prioritats”. El vicepresident ho va atribuir, sobretot, a aquells habitatges que no disposen de terrasses o bé de jardins, com també a aquelles persones que fan teletreball. “Segurament si abans una família vivia amb dos dormitoris, ara busquen que n’hi hagi un tercer per poder-lo adaptar com a despatx”. A més, va indicar que abans de la pandèmia es prioritzava tenir la vivenda a prop de la feina o al centre, mentre que ara “es busquen noves ubicacions menys poblades o que permetin tenir un espai més ampli”.
Malgrat aquest canvi en la recerca, però, va al·legar que això no vol dir que ni la capital ni tampoc Escaldes-Engordany es vegin afectades per una tendència a la baixa pel que fa a l’oferta i la demanda, que són els que fan variar els preus. De fet, segons ha pogut comprovar el Diari, es mantenen les ofertes i fins i tot s’ofereixen contractes fins al mes de novembre, la qual cosa Ribó va atribuir a possibles acords amb les persones temporeres de cara al pròxim hivern, tot i que no ho va voler assegurar.
El vicepresident també va explicar que amb aquesta alteració a la societat, fa que alguns projectes de construcció s’hagin de redefinir pensant en les noves prioritats dels clients. “Els promotors s’estan adaptant a aquesta normalitat i han de veure si fan modificacions o no”. Ribó, que no va especificar si en concret hi ha obres al país que estiguin fent nous estudis, va evidenciar que “la situació en què ens trobàvem el mes de març i la d’ara no té res a veure”. “L’economia personal d’una gran part de la població també s’ha vist atacada, cosa que fa que les estimacions de fa tres mesos no puguin ser les mateixes i que no es puguin mantenir els plans en alguns casos”.
Incertesa d’una bombolla
Un tema concorregut fa uns mesos té a veure amb una possible creació d’una bombolla immobiliària, sobretot tenint en compte les noves construccions, com les torres del Clot d’Emprivat, per a persones amb un alt poder adquisitiu i el que va generar la preocupació d’alguns agents del país. Des de l’AGIA, Ribó va al·legar que perquè es pugui parlar d’una bombolla “hi han d’intervenir molts factors”. “Primer hi ha d’haver una reactivació plena de l’economia i dels sectors i ara mateix estem en un període d’incertesa”, va exposar. I va afegir que fins que la pandèmia no es doni per finalitzada “d’una manera o d’una altra” no es podrà analitzar i “veure si realment estem parlant d’això o no”. “No podem extreure’n unes conclusions fermes, ja que no tenim una bola de vidre, però el que està clar és que tot el parlat fa tres mesos a hores d’ara ja no serveix”.