Pandèmia mundial
La vacuna d'Oxford aconsegueix generar anticossos contra la Covid-19
L’assaig dut a terme a més de mil persones és capaç d’activar el sistema immunològic
Les conclusions dels assajos clínics de la vacuna contra el coronavirus que està desenvolupant la Universitat d’Oxford mostren que és segura i és capaç de generar una resposta al sistema immunitari. Les proves realitzades a més de mil persones van mostrar que la vacuna va provocar en els organismes dels voluntaris la producció d’anticossos i glòbuls blancs, la qual cosa demostra que és capaç d’activar el sistema immunològic per combatre el virus.
Tot i que encara és aviat per saber si la descoberta ofereix una protecció completa, des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van assegurar que, malgrat tractar-se “d’un resultat positiu”, és necessari ampliar l’escala.
La recerca d’Oxford va començar el gener de 2020 i l’assaig es va iniciar a l’abril, amb una urgència sense precedents en una carrera contra el coronavirus. Aquesta vacuna parteix d’un virus genèticament modificat.
Per la seva banda, el Govern britànic va anunciar ahir que ha tancat un acord amb les farmacèutiques BioNtech, Pfizer i Valneva per proveir-se de 90 milions de dosis de la possible vacuna contra el coronavirus. Aquest nou acord s’uneix als 100 milions de dosis que la Universitat d’Oxford està desenvolupant amb l’empresa AstraZeneca.
La vacuna que investiguen BioNtech i Pfizer es basa a injectar el codi genètic del coronavirus, mentre que la que està desenvolupant Valneva utilitza una versió inactiva de la Covid-19.
La cap del comitè de treball per a la cerca d’una vacuna al Govern britànic, Kate Bingham, va apuntar que no s’ha de ser gaire optimista ni confiar-se, ja que, malgrat que s’estan investigant més de vint vacunes, cap d’elles ha donat mostres de poder protegir contra la infecció. “Pot ser que mai aconseguim una vacuna i, fins i tot si l’aconseguim, hem d’estar preparats perquè no previngui de contagiar-se del virus, sinó de reduir els símptomes”.