PANDÈMIA MUNDIAL

Un contagiat va arribar amb el virus detectat

Salut detecta 8 nous casos actius de coronavirus, un dels quals és una persona que va entrar al país conscient que tenia el virus

Un contagiat va arribar amb el virus detectatFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha detectat que un dels nous casos positius en coronavirus havia entrat al país per la frontera hispanoandorrana sent coneixedor que era portador del virus. La persona en qüestió, un resident al país, va estar en una zona considerada de risc, concretament a la regió sanitària de Barcelona, on es va fer contagiar del coronavirus.

Fonts del ministeri van explicar al Diari que va ser la mateixa persona qui va avisar al SAAS del seu contagi i es va procedir al seu aïllament i a la realització de les proves. Tot i això, aquest va informar els tècnics que s’havia realitzat el test a la capital catalana, on va descobrir que tenia el virus. Per aquest motiu, a diferència d’altres casos detectats a Espanya de persones que viatjaven amb transport públic sent positius, l’afectat va entrar al Principat amb el seu propi vehicle sense anar acompanyat.

Després d’iniciar l’avaluació de traçabilitat de contactes (Contact tracing) s’està determinant que no ha estat en contacte amb cap altra persona del país i que ha complert amb les normes de distanciament social i de seguretat. D’aquesta manera, no es preveu que s’imposi alguna sanció econòmica ni que s’enfronti a un delicte contra la salut pública.

El cas se suma a altres set nous casos positius de Covid-19, que eleven a 42 el nombre total d’actius, tots amb afectacions de caràcter lleu o asimptomàtics, segons la darrera actualització. Així, cap d’ells requereix atenció hospitalària. D’aquests pacients, un es tracta de la infermera del servei d'urgències diagnosticada aquesta setmana.

Segons va indicar l’executiu, dels vuit nou casos en total, sis d’aquests es tracten de contactes d’afectats que ja estaven en règim d’aïllament. El Govern no va especificar, però, si es tracta de positius relacionats amb el brot de l’obra d’Escaldes-Engordany que es va identificar la setmana passada o del jove que es va contagiar en una festa de Lleida.

Els dos restants van ser diagnosticats després que tinguessin símptomes compatibles amb la malaltia, un dels quals el noi que va creuar la frontera. En l’altre cas s’està duent a terme l’estudi de contactes per evitar que s’hagi transmès el virus.

Amb aquesta darrera actualització, per tant, el nombre total arriba prop dels 900 casos des que es va iniciar la pandèmia al mes de març. També cal recordar que hi ha hagut un total de 52 persones que van perdre la vida.

Per altra banda, des del ministeri van mostrar la seva preocupació davant del repunt de casos, sobretot als països veïns. Consideren que l’evolució epidemiològica fa que cada dia el Principat s’hagi d’enfrontar a nous casos positius. De fet, el ministre Joan Martínez Benazet, en roda de premsa, ja va indicar que els afectats “majoritàriament” es deuen a “persones d’aquí que han sortit, s’han infectat i han tornat. Des de la cartera de Salut, però, van insistir que la situació al país de moment està sent controlada.

SALUT MEDICARÀ ELS CASOS LLEUS

Salut valora tornar a fer ús de la hidroxicloroquina, el tractament utilitzat durant la pandèmia per curar els afectats pel coronavirus. Aquest s’havia subministrat juntament amb un altre medicament, l’azitromicina, tot i que entre els especialistes van posar en dubte la seva eficàcia per aturar el desenvolupament de la malaltia entre els pacients. Tot i això, fonts del ministeri van explicar al Diari que la decisió ve determinada després de considerar que és efectiva amb aquelles persones que presenten o bé una simptomatologia lleu o quan es troben al principi de la malaltia.

EL PRIMER REINCIDENT

Portar mascareta o no portar-la. La normativa del Govern és clara. Si algú decideix no fer-ne ús s’enfronta a una sanció econòmica de 100 euros. Tot i això, sembla que alguns ciutadans encara no han entès la mesura de seguretat per evitar un augment dels contagis per coronavirus. I és que la mesura va arribar la setmana passada i no perquè sí, sinó que l’executiu vol evitar una corba de contagis com la vista anteriorment. Tot i això, fins ara s’han imposat un total de 141 multes, la majoria de les quals són per no portar-la. En total 75 persones. Però en destaca especialment un cas, ja que després de rebre el primer avís ha decidit reincidir pel mateix i ara la multa ja no és de 100 euros. El reglament ja preveu que, en cas d'infracció, la segona pot comportar una multa de 1.001 euros. El seu ús és fàcil. Ha de cobrir nas i boca. Alguns en canvi, decideixen portar-la penjada al braç com a complement en la vestimenta o altres els agrada mostrar el seu nas. Per aquest motiu, s’han registrat més de cinquanta sancions a vianants per fer una utilització inadequada de l’element de protecció. També s’han comptabilitzat un total de sis sancions a ciclistes que, segons van informar des del Govern al Diari, no l’estaven portant o estava mal posada. També hi ha set sancions per no portar-la al cotxe amb persones que no siguin del mateix nucli de convivència. La policia també va sancionar un local que no va cuidar la mesura d'evitar concentracions de persones a l'exterior del seu establiment, que va arribar a superar la cinquantena. Així doncs, malgrat que la majoria compleixi amb la mesura de seguretat, hi ha qui prefereix pagar que no portar el nou complement de l’estiu 2020.

tracking