societat

Els lloguers a la Seu pugen per 'l'efecte Andorra' i les segones residències

L’Ajuntament vol tenir més habitatge social i alerta d’una bretxa entre classes arran de la Covid-19

Els lloguers a la Seu pugen per 'l'efecte Andorra' i les segones residències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Seu d’Urgell continua amb la problemàtica de l’oferta i la demanda pel lloguer dels pisos. La Covid-19 ha suposat un augment de persones interessades que busquen segones residències, on se suma, a més, la poca obra nova i l’alta demanda d’habitatges per treballadors de la zona, com també dels transfronterers amb el Principat des de fa uns anys.

Les immobiliàries alturgellenques van explicar al Diari que la pandèmia del coronavirus ha suposat que hi hagi hagut un augment de persones que habiten en grans ciutats que busquin una nova vivenda a la capital i la comarca en general. D’aquesta manera, tenint en compte que els pisos normalment ronden entre els 300 i 500 euros mensuals, amb dos dormitoris i reformats, ara, alguns gestors estan posant-los a lloguer a un preu més alt. Fins i tot, en algun cas, tot i que no és el més freqüent avui en dia, s’han llogat habitatges fins a 850 euros. Per contra, els pisos de compra sí que han baixat lleugerament les vendes. Les immobiliàries expliquen que anys enrere el comprador andorrà era molt freqüent a la zona, però que “ara ha desaparegut pràcticament”.

Per altra banda, la crisi sanitària està suposant “una bretxa entre classes socials”, tenint en compte que alguns nuclis familiars “tenen dificultats econòmiques”, segons va explicar l’alcalde, Jordi Fàbrega. “Hi ha gent que ha perdut la feina o s’ha trobat amb una suspensió del contracte i ara no es pot permetre pagar depèn de quins preus” va dir l’alcalde.

Per aquest motiu és necessari reactivar un projecte de construcció d’habitatge social o de cost reduït, que va quedar aturat durant la pandèmia. Fàbrega va indicar que a hores d’ara seria necessària la construcció d’almenys una vintena de pisos. I no només això, va afegir que des de serveis socials s’està fent la revisió d’un total de 250 famílies que es troben en una situació precària. “Més enllà de l’habitatge, la Covid-19 ha suposat que s’hagin triplicat les demandes al banc d’aliments”.

L’alcalde va explicar que “aquí tenim bastants pisos que necessiten una reforma i que els propietaris no la fan”. Així, l’ajuntament vol ser el responsable de les obres a canvi que se’ls permeti destinar la vivenda a aquest tipus de lloguer. “El temps que l’ajuntament en podrà fer un ús anirà en funció de la magnitud de les obres. La idea és llogar-lo i després, amb el venciment del contracte, tornar-lo al propietari amb la reforma”.

Fàbrega va indicar que tenint en compte que hi ha famílies que s’estan trobant amb situacions precàries i l’augment dels costs dels habitatges, és necessari que el projecte segueixi endavant. “Ja tenim propietaris interessats. De moment hem destinat 150.000 euros en el pressupost per poder dur a terme aquesta iniciativa”.

tracking