Pandèmia mundial
L'ocupació dels hotels repunta i se situa molt a prop del 60%
Torra anuncia que prendrà mesures més estrictes a Catalunya si la situació sanitària no millora en els pròxims deu dies
L’ocupació hotelera durant el cap de setmana va repuntar i es va situar en un 57,83%, quasi sis punts per sobre de les previsions que divendres van fer públiques des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA). En aquest sentit, el director de l’associació, Jordi Pujol, va manifestar al Diari que “tot i imaginar-nos que l’afluència real seria superior a l’esperada, arribar quasi al 60% quan plantejàvem un 51%, ens demostra que la gent segueix considerant Andorra un destí segur i confien en el sector hoteler”. Així, va comentar que la pandèmia està provocant que la majoria de turistes que venen a visitar el país “decideixin si es queden a dormir el mateix dia, motiu pel qual la variació resultant és de 5,95 punts”.
Tanmateix, Pujol va posar en relleu que des de l’UHA preveuen que durant el mes vinent hi hagi més reserves i l’ocupació se situï per sobre del 60%. “Confiem en l’agost, tenim esperança perquè el pròxim cap de setmana canviem de mes o de quinzena i hi haurà més gent que començarà vacances, malgrat que hem d’esperar a divendres per saber si seguim en la mateixa tònica que durant el juliol”, va apuntar.
El director també va manifestar que el sector es mostra content per l’afluència de visitants, “però també estem a l’expectativa de les restriccions i l’evolució de la situació sanitària a Catalunya”. I va indicar que l’anunci del president català, Quim Torra, de prendre mesures més estrictes en el termini de deu dies “ens té neguitosos perquè pot perjudicar el mes d’agost, quan acostumem a tenir més reserves als establiments”.
Quant a la situació dels rebrots al territori veí del sud, Torra va donar l’alarma ahir en una compareixença, ja que en els pròxims deu dies Catalunya estarà en l’avantsala d’una situació crítica iva prometre que no li tremolarà el pols si ha de ser més sever en les mesures de restricció de moviment per fer front a l’augment dels contagis. D’aquesta manera, el president de la Generalitat va reclamar a la ciutadania un “esforç col·lectiu i solidari” per extremar les prevencions en els pròxims dies i així evitar un nou confinament global.
Torra va remarcar que “en massa parts” de Catalunya ja s’està “en l’avantsala de la situació prèvia que hi havia al mes de març”, quan es va viure el pitjor moment de la pandèmia, i va afirmar que l’evolució de la crisi sanitària del coronavirus durant els pròxims deu dies és cabdal per a revertir la situació.
A més, fonts de l’Arquebisbat de Barcelona van informar ahir a EFE que emprendrien accions legals contra “l’arbitrarietat i la indefensió que sofreixen el dret a la llibertat religiosa i la llibertat de culte, constitucionalment protegits”. La patronal catalana de l’oci nocturn Fecalon també ha recorregut al Superior la decisió de tancar discoteques, ja que vulnera els drets de l’empresa.
ELS VISITANTS FRANCESOS VAN AUGMENTAR UN 26% AL JUNY
L'entrada de visitants francesos al Principat van augmentar fins al 26,1% el mes de juny segons les dades d’Estadística publicades ahir. L’augment ve generat després que el país veí nord considerés Andorra com a part del radi de cent quilòmetres de la seva zona domèstica i posteriorment eliminés la limitació de desplaçament. D’altra banda, els visitants espanyols, tenint en compte la limitació de pas a la frontera, van caure fins al 46,8% respecte al mateix període de l’any passat. Un efecte del qual el servei va considerar que és un efecte directe de les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19. Així, tenint en compte que l’entrada de persones d’altres nacionalitats també va tenir una variació negativa del 86,9%, es mostra una davallada general del 17,3% de visitants. El nombre de turistes també va patir una caiguda del 73,5% en comparació al juny del 2019, en què es va passar dels 176.936 als 46.949. Altrament, els excursionistes van augmentar un 5,7%, ja que els francesos van incrementar fins al 37,3% en contra els espanyols que van caure fins al -26,8%. Les entrades pels punts fronterers van sumar 238.027 vehicles, que suposen un 24% menys que el juny del 2019. El descens és més notable per la frontera del riu Runer, on va baixar un 43,5%, i en el cas del Pas de la Casa es va reduir un 17,8%. La reducció de l'entrada de vehicles acumulada en els primers sis mesos de l'any arriba al 37,9%, amb un 40 per cent menys des d'Espanya i fins al 32,9% a la baixa provinents del territori francès.