ascensos

La policia va investigar una filtració en un concurs

L’oposició va consistir en una promoció interna el 2015 per cobrir set places

La policia va investigar una filtració en un concursARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El concurs de promoció interna per cobrir set places d’oficial de policia l’any 2015 encara cueja, no només perquè recentment es van entrar dos recursos al Govern interposats per sots­oficials que es van quedar a les portes de l’ascens, sinó perquè continua sent motiu de conversa interna entre els mateixos agents perquè una part està convençuda que es van produir irregularitats greus.

Tan és així que el director del cos, Jordi Moreno, va ordenar en aquell moment una investigació per concloure si s’havia filtrat el contingut de l’examen. L’enquesta no va poder verificar aquesta sospita, però és vox populi entre els agents que un alt càrrec del cos es va interessar per les preguntes de l’examen, que li van ser revelades oralment, no per escrit.

I curiosament i coincidentment dos sotsoficials van aconseguir la plaça amb unes notes exemplars, un 10 i un 9,5, que van aixecar moltes suspicàcies entre el cos. La investigació no va prosperar i el cas en àmbit policial està tancat, encara que judicialment s’inicia un nou procés amb aquests dos recursos administratius si no obtenen el resultat que es demana, que és en essència que s’invalidi l’edicte. El Tribunal Superior va estimar, parcialment, en una sentència del febrer, els recursos dels policies afectats fet que va obligar a una nova valoració dels candidats a l’oposició. La qüestió polèmica era la puntuació atorgada per les formacions acreditades: la sentència entenia que aquesta no havia estat fidel al que dictava el reglament de promoció interna del cos. Reavaluat el resultat per part del comitè tècnic de selecció encarregat pel concurs (i presidit pel director, Jordi Moreno) la situació dels dos recurrents no ha variat. Les notes tornen a ser objecte de polèmica i per a un dels demandants (els dos han presentat recursos individuals al Govern) una prova fefaent que se’l vol perjudicar i de les greus irregularitats que s’haurien comès per evitar el seu ascens i promocionar altres agents més afins a la direcció.

De fet, el sotsoficial, en el recurs adreçat al Govern, demana que es depurin eventuals responsabilitats disciplinàries i que es determini si es pot haver incorregut en infraccions penals. Vol explícitament que en la resolució del recurs administratiu no prenguin part ni el director del cos ni els directors adjunts Bruno Lasne i Miquel Àngel Barbolla, ni tres funcionaris més del cos amb càrrecs de responsabilitat, així com dues lletrades del ministeri d’Interior.

PERMÍS

Aquests dies a la policia hi ha un altre afer que ha aixecat controvèrsia entre molts agents. Un dels companys, que havia fet de tuiter durant el període de confinament, ha demanat quatre dies de permisos per la defunció del seu pare, que va morir el mes de març passat. Segons la normativa del cos es poden demanar tres dies de permís, quatre si el familiar viu a més de 250 quilòmetres d’Andorra, que no és aquest cas, però lògicament no es fa referència a una situació excepcional com va ser el confinament. Aquest mateix oficial acaba de rebre una querella per amenaces de mort.

EL COS DE BOMBERS NO MÉS TÉ UN 8% DE DONES

El desembre del 2019 hi havia un total de 307 efectius policials a Andorra, els mateixos que l’any anterior. A la mateixa data de referència, hi havia 70 efectius penitenciaris (un menys que a l’any anterior) i 134 efectius dels bombers (un menys que el 2018). Pel que fa als efectius policials per tipus, 237 formen part del personal policíac, 57 són personal administratiu/tècnic i 13 són alumnes. El 78,5% dels efectius policials són homes i el 21,5% restant són dones, tot i que aquesta proporció varia notablement segons la tipologia de funcions. Les dades facilitades pel departament d’Estadística mostren que la ràtio d’efectius policials per cada 100.000 habitants se situa en 322, fet que suposa una disminució del -0,2% en relació amb l’any 2018. Andorra està per sota d’Espanya i França i per sobre de països com Alemanya o Suïssa. Quant als efectius penitenciaris, 60 formen part del personal penitenciari i 10 corresponen a personal administratiu o tècnic. El 82,9% dels efectius penitenciaris són homes i el 17,1% restant són dones. La ràtio d’efectius penitenciaris se situa en 90 per cada 100.000 habitants, és a dir, que disminueix el -3,1% respecte a l’any anterior. Per acabar, els 134 efectius dels bombers es distribueixen en 119 del Cos de bombers (CPEIS) i 15 són administratius. Únicament el 8,2% dels efectius dels bombers són dones, respecte al 91,8% d’homes. La ràtio d’efectius dels bombers és de 173 per cada 100.000 habitants, dada que suposa una variació negativa del -2,5%.

tracking