pandèmia mundial
La CASS ha pagat 18.000 salaris de treballadors afectats pels ERTO
La parapública ha rebut més de 3.000 sol·licituds de baixa relacionades amb la Covid-19
La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha gestionat el pagament de 18.000 prestacions vinculades als ERTO en els darrers dos mesos. La directora general, Joaquima Sol, que va comparèixer ahir a la tarda amb el president del Consell d’Administració, Albert Font, va explicar que a aquesta xifra s’hi ha de sumar 1.500 prestacions destinades als treballadors autònoms.
Sol va indicar que a hores d’ara encara hi ha pendents per regularitzar alguns ERTO d’assalariats que tenen a veure amb errors en la tramitació. Cap de persones autònomes. “El procediment s’ha fet amb el departament de Treball i algunes empreses han donat informació errònia als formularis, fet que ha dificultat seguir endavant amb el procediment”.
El president del consell d’administració, però, va explicar al Diari que en cap cas vol dir que el treballador no cobri, si bé és cert que “el pagament s’ha pogut efectuar fora de termini”. “Normalment detectem els casos bastant ràpids i al cap de dos o tres dies ja han cobrat. I va afegir que “segurament són casos que s’han acollit darrerament a la prestació. No tenim detectades que hi hagi persones que portin els tres mesos sense cobrar”.
Respecte l’impacte de la crisi en el nombre d’assalariats, Sol va assenyalar que no s’ha detectat una davallada significativa, malgrat que no va saber quantificar el nombre total. “Les prestació de Govern amb els ERTO ha fet que no hi hagi una reducció important d’assalariats” va justificar, alhora que va afegir que el mes de maig “sempre hi ha una davallada pel contractes de temporalitat”. Fins al 31 de març, les dades eren positives, amb un increment del 2% de la xifra de treballadors i d’un 1,9% dels treballadors a compte propi.
La compareixença va servir per fer un balanç dels primers sis mesos d’un any marcat per l’impacte de la pandèmia i tant Sol com Font van assegurar que la parapública s’ha pogut adaptar a la realitat de la situació, com per exemple haver-se de fer càrrec dels pagaments dels ERTO, tenint en compte que els diners eren provinents del Govern.
D’aquesta manera, la directora general va aplaudir el treball dut a terme pels professionals de l’entitat i va destacar que “malgrat l’increment d’hores de treball, no hi ha hagut un trencament del sistema sanitari”.
Amb tot això, entre altres gestions, a hores d’ara tenen comptabilitzades més de 3.000 sol·licituds de baixes mèdiques per la Covid-19. Font va explicar que aquestes deriven o bé per la malaltia, perquè hi ha hagut la sospita de contagi o perquè s'ha procedit a l'aïllament de la persona. També va assegurar que encara no es pot quantificar el cost econòmic perquè “la pandèmia no ha acabat”. Tot i això,va indicar que es tracta d'una dada “positiva” si es fa una comparativa amb altres països, afegint que s’ha de tenir en compte “la por de la saturació del sistema al principi de la pandèmia” i que finalment “vol dir que no se'ns ha anat de les mans perquè només un 4 o 5 per cent de la població han hagut de fer ús de la prestació”.
Baixes per accident laboral
La CASS també es marca com a objectiu reduir les baixes per accident laboral. Font va al·legar que “s’han de fer esforços legislatius” per imposar a les empreses unes normes “que ja hi són” per disminuir els casos, tot i que “no són alarmants”.
Menys consultes
La pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte clar en la xifra de consultes mèdiques que s'han registrat amb un descens del 9% en els primers cinc mesos, segons les dades fetes públiques per la Seguretat Social. La major variació afecta les consultes d'especialistes que van baixar un 29,8% mentre que les dels metges generalistes van pujar un 14%. La CASS va autoritzar que des de la segona quinzena de març es permetessin i abonessin les visites no presencials per a metges de primària, pediatres, especialistes i psiquatres i la major part de les consultes per mitjans telemàtics es va produir en atenció primària.
La parapública considera que per valorar una eventual implantació de visites no presencials "necessita prèviament establir els protocols i normes de funcionament que garantitzin l'ús adequat i eficient d'aquesta nova forma de treballar".
MÉS INGRESSOS PER COTITZACIONS A LA BRANCA GENERAL
La Seguretat Social va tancar el primer trimestre amb un increment del 6,5% dels ingressos per cotitzacions d’assalariats i autònoms respecte al primer trimestre del 2019. En total s’han recaptat 34,6 milions d’euros i fins a 2,8 milions d’euros d’ingressos per cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes). Quant a les despeses de prestacions de la branca general, aquestes han caigut un 0,3 per cent en comparació al mateix període de l’any anterior. Hi ha hagut 23,5 milions d’euros en prestacions sanitàries, és a dir, un 5,2% menys. Per contra, les despeses de prestacions econòmiques (baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa) han suposat un cost de 16 milions, un 7,8% més. A la branca de jubilació els ingressos per cotització van tenir un increment del 5,2% però les despeses van pujar un 8,8%.