pandèmia mundial
La construcció no s'atura a l'agost
La patronal del sector ha acordat prescindir de les tradicionals vacances generalitzades
El dia 10 d’agost arrencaven les dues setmanes de vacances del sector de la construcció. Una paralització anual de la qual s’ha prescindit aquest any per l’excepcionalitat viscuda pel confinament, que va aturar l’activitat del sector des de mitjan de març fins a principis de maig. La patronal del sector, l’Associació de contractistes d’obra (ACODA), va acordar “deixar sense efecte el que marca el calendari” i que, en tot cas, siguin les empreses les que abordin amb els treballadors si es fan torns de vacances entre la plantilla o les compensacions que toquin. Tal com va exposar la gerent de l’entitat, Mònica Dalmau, la decisió també es va prende després de constatar que els sectors afins a la construcció estaven en la mateixa línia, disposats a no aturar a feina.
La construcció va arrencar de nou el 4 de maig, després d’alertar dels efectes que podia tenir una paralització més duradora en les empreses, que els obligaria a demanar ERTO generalitzats. La represa va evitar les suspensions de contracte i en un moment que el volum de feina era destacat. Però ara el sector, que segueix amb un ritme d’activitat important, observa amb preocupació les retallades en obra pública fruit de la reestructuració dels comptes públics després de l’emergència sanitària. Dalmau va assenyalar que encara no havien valorat a fons el pla Horitzó 2023 que a principi de setmana presentava el cap de Govern, Xavier Espot, perquè, a més, estant fent un treball per mirar de tenir una visió en conjunt del que pot suposar la retallada en inversió. Així, va assenyalar que ara mateix estan immersos “en una ronda amb els comuns, per tenir aquesta visió de conjunt”. “Ja hem parlat amb algun comú ja per veure realment com queda aquest 2020 i com es prepara el 2021”, va afegir-hi, tot insistint en els efectes negatius que pot tenir una rebaixa notable de la inversió en les empreses del sector i les seves plantilles i en què “la inversió en obra pública creiem que és una oportunitat”.
El pla governamental manté el recinte multifuncional i una sala d’exposicions però prescindeix del vial de Sant Julià, i el de la Massana, del museu de l’automòbil o l’edifici de serveis de Santa Coloma. La construcció també està a l’expectativa del que invertiran les parapúbliques.
"INSISTIM SOBRETOT EN L'ÚS DE LA MASCARETA"
El rebrot de casos de coronavirus va tenir com a epicentre inicial una obra. Dalmau va defensar que “ha succeït a la construcció però podia haver estat un altre sector” i que en tot cas des de l’entitat se segueix insistint en la necessitat de seguir els protocols que es van treballar al seu dia, amb la represa de l’activitat. “Sobretot insistim en l’ús de la mascareta, en no relaxar-nos”, va exposar. Ja des de l’inici es va imposar obligatòriament a les obres la màscara si no hi podia haver distanciament i d’altres mesures com ara garantir la desinfecció de material compartit.