La venda de pisos cau un 55% durant el segon trimestre
Entre l’abril i el juny es van materialitzar 171 transaccions d’habitatges, tots de segona mà
Les transaccions immobiliàries van caure un 54% durant el segon trimestre de l’any, marcat per l’aturada econòmica per frenar la Covid-19, respecte el mateix període de l’any anterior. Van descendir en la mateixa proporció les vendes de pisos, habitatges unifamiliars i edificis, mentre que les de terrenys i places d’aparcament ho va fer en prop d’un 56%. Sí que van incrementar-se les operacions de compravenda de locals comercials i magatzems en un 80%. Però es tracta de xifres molt petites: es va passar de 5 operacions el 2019 a 9 enguany. Destaca de l’estadística que tot el que es va vendre va ser de segona mà, amb zero transaccions d’obra nova.
En números absoluts, la xifra de transaccions de pisos, habitatges unifamiliars i edificis va ser de 171, quan entre l’abril i el juny del 2019 havien estat de 372. Quant a les operacions relatives a terrenys i places d’aparcament, les 465 del 2019 van caure fins a les 205 d’aquest any. L’estadística també recull les transaccions d’altres construccions, que van passar de 197 a 114. En total, les compravendes van caure a la meitat: 1.039 el 209 a 499 enguany. El que ha variat molt poc és l’escàs volum de construccions d’obra nova que s’escripturen. Ja el segon trimestre de l’any passat es va registrar únicament una operació d’una unitat immobiliària de nova planta. Les dades reflecteixen que els números assolits són els pitjors del període que arrenca el 2013. Aquell any, quan l’economia encara patia la crisi que iniciada el 2008, es van assolir xifres millors, tal i com recullen els gràfics d’aquesta pàgina.
Valor de les transaccions
La menor venda d’unitats immobiliàries s’ha reduït evidentment en un descens del valor total de les operacions en un 66%. La davallada, però, difereix en funció de la tipologia del producte. Les operacions amb pisos, habitatges unifamiliars o edificis van suposar 52 milions, 20 menys que un any enrere (-28,3%). La davallada és molt més voluminosa en el cas de terrenys i places d’aparcament. El valor de les vendes va ser de 20,3 milions, 108 menys que en el mateix període del 2019 (-84,2%). Quant a les altres construccions, la davallada va ser de 20,2 milions (-94,5%). I és que el valor de les operacions immobiliàries registrades durant el període va ser d’1,17 milions. Finalment, la major venda de locals comercials o destinats a magatzems va suposar 1,97 milions, prop d’1,2 milions més que un any enrere. El valor econòmic de totes les operacions registrades va sumar 75,58 milions d’euros davant dels 223,26 d’un any enrere.
L’acumulat
L’estadística també recull la caiguda del sector en relació amb el total acumulat en els darrers dotze mesos, accentuada pels efectes de la pandèmia. En global, les transaccions immobiliàries van baixar un 28%. Per tipologia, l’únic grup de béns immobles que aguanta és el dels locals comercials, amb un 9% d’augment en les transaccions. Pel que fa a la resta d’agrupacions de béns immobles, tots disminueixen al voltant del 30% respecte els darrers dotze mesos de l’anterior període.
La caiguda de les operacions amb obra nova és quelcom que s’arrossega ja des de fa mesos. En l’acumulat dels darrers dotze mesos, la caiguda ha estat del 81,6% i ho fa en totes les categories: siguin pisos, habitatges unifamiliars o locals. Tot plegat té una traducció evident en el valor econòmic de les transaccions, que cauen també en l’acumulat dels darrers dotze mesos. Les caigudes més importants són les de terrenys i places d’aparcament (-41,8%) i d’altres construccions (-41,5%). En el cas dels pisos, habitatges unifamiliars i edificis la davallada del període es redueix al 8%.
LA PRESSIÓ FISCAL ES MANTÉ EN LA PROPORCIÓ DEL 25%
La pressió fiscal es va situar en 25% durant l'any passat, un 0,2% per sota de la registrada el 2018, cosa que significa que el percentatge d'ingressos que les empreses i els particulars van aportar a les arques de l'Estat en concepte d'impostos va ser lleugerament inferior, segons el balanç publicat pel departament d’Estadística. Les dades del recull mostren que els impostos sobre la producció i les importacions disminueixen un 0,6% respecte a l’any 2018 mentre que els impostos corrents sobre la renda i el patrimoni creixen un 7,6% i les cotitzacions socials s’incrementen un 9,9%. El conjunt dels impostos experimenta el 2019 un creixement del 2,6% mentre que el PIB nominal s’ha incrementat un 3,4%, la qual cosa provoca el lleuger decreixement de la pressió fiscal. La principal aportació a la càrrega fiscal deriva dels impostos indirectes, que suposen un 10,7% sobre el total, amb una lleugera disminució del 0,4% respecte a l’any anterior. En el cas de la imposició directa es registra un increment de 0,2 punts percentuals fins a arribar al 4,5% i les cotitzacions socials mantenen el pes en un 9,7%.