pandèmia mundial
Les vendes dels comerços de l'eix central van caure un 30% durant el juliol
Tant el sector comercial com el turístic es mostren positius davant les previsions per a l’agost
Les vendes en establiments comercials van caure prop d’un 30% durant el mes de juliol. Així ho va afirmar al Diari la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central de la capital, Sònia Yebra, qui va puntualitzar que, en conseqüència, l’afluència de visitants al país també va sofrir una davallada important. “Ens trobem per sota de la facturació que vam tenir l’estiu de l’any passat, tot i que no tots els sectors han minvat en la mateixa mesura”, va explicar. En aquest sentit, la presidenta va indicar que la primera quinzena de juliol el sector es trobava en una situació més òptima que a final de mes, un fet que atorga a “l’increment dels rebrots a Lleida i Catalunya en general. Les notícies que anem rebent no són bones i, sigui de la forma que sigui, ens afecten”.
Tanmateix, Yebra va exposar que “a Andorra, per sort, ens trobem en una situació avantatjosa respecte d’altres destinacions que depenen exclusivament dels visitants internacionals com, per exemple, les illes Balears i la Costa Brava, que ho estan passant molt malament”. “Nosaltres aguantem i tenim l’esperança que a poc a poc la situació anirà millorant, sobretot perquè la gestió del Govern està sent molt bona i tenim poca afectació pel coronavirus”, va manifestar.
Per la seva banda, el president de l’Associació d’Apartaments Turístics, Àlex Ruiz, va posar en relleu que “el juliol va ser com una muntanya russa, al principi teníem bones perspectives, però cap a final de mes vam començar a tenir moltes anul·lacions a causa dels rebrots al territori veí del sud”. Tot i la caiguda de les pernoctacions, Ruiz va apuntar que “vam acabar el mes amb bones xifres a Canillo, però una davallada d’entre el 80% i el 90% al Pas de la Casa”, un percentatge que des de l’entitat esperen poder recuperar durant l’agost. “És cert que en els últims dies s’han incrementat les reserves i tenim l’esperança de recuperar una mica allò perdut, però és evident que depenem del que passi als territoris veïns”, va comentar.
En la mateixa línia, el president de Caldea, Miguel Pedregal, va expressar que a principi de juliol “vam començar amb molta il·lusió i un gran nombre de reserves, però a mesura que va anar avançant el mes la pandèmia ens va alentir”. No obstant això, va matisar que “la nostra intenció era tornar a obrir i aconseguir acabar l’exercici amb un pressupost zero, ni pèrdues ni beneficis. Considero que en els quatre mesos que ens queden encara podem fer molt bona feina i creiem que a poc a poc la situació anirà millorant”.
Bona perspectiva dels parcs
Els parcs d’aventura del país valoren positivament l’afluència que van rebre durant el mes de juliol. Així, des de Naturlandia van informar que “tot i ser un mes atípic, s’ha comprovat que les ganes de visitar el parc han anat augmentant significativament des de l’obertura de les instal·lacions”. D’aquesta manera, l’ecoparc va tancar el mes passat amb només un 35% menys de turistes respecte al 2019, una xifra que valoren de manera positiva, ja que “se situa en la línia general registrada a totes les activitats lligades al turisme i al comerç”. Quant a la previsió per al mes d’agost, van manifestar que han detectat un augment del volum de turistes amb relació al mes passat i esperen assolir millors dades d’afluència que durant el juliol.
Pel que fa a Vallnord-Pal Arinsal, van indicar que va tancar el mes amb 14.000 usuaris i millorant la facturació prevista. Des de l’estació massanenca també van exposar que van notar un petit increment en la venda de forfets de dia i la comercialització del passi de dia per al Bike Park i de les activitats al Mountain Park. Tanmateix, també van destacar que la despesa mitjana del client al parc va augmentar.