Finances

Inhabilitats per a tota la vida els germans Cierco i Miquel

Els expropietaris de BPA i l’ex-conseller delegat de l’entitat no podran exercir cap càrrec d’administració o de direcció general al sistema financer

Inhabilitats per a tota la vida els germans Cierco i MiquelARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els germans Higini i Ramon Cierco, expropietaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), i Joan Pau Miquel, ex-conseller delegat de l’entitat, no podran exercir mai més un càrrec relacionat amb l’administració o la direcció general al sistema financer andorrà. Aquesta és la sanció per a tota la vida que els ha imposat l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) per les irregularitats que considera que van cometre com a responsables de BPA, entitat que va ser intervinguda per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) el març del 2015 després de la nota de la FinCEN dels Estats Units, en què alertava de presumptes actuacions de blanqueig de capital en el si del banc propietat dels germans Higini i Ramon Cierco. L’AFA els sanciona per incomplir la normativa del sistema financer andorrà i a la inhabilitació per a tota la vida hi afegeix una multa de 224.000 euros a cadascun dels implicats.

Els germans Cierco i Miquel, segons l’AFA, van cometre dues infraccions tipificades com a molt greus a la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer, per les quals els imposa la inhabilitació definitiva per exercir càrrecs i una multa de 75.000 euros per cadascuna. També els sanciona per cometre dues infraccions greus contra la mateixa normativa que comporten dues multes de 37.000 euros per a cadascun.

D’altra banda, a causa de les actuacions dels directius de BPA, l’Autoritat Financera ha dictat dues sancions de comminació i multa de 900.000 euros per a l’entitat pels mateixos incompliments qualificats com a molt greus de la legislació disciplinària del sistema financer, i de dues amonestacions i multes de 450.000 euros per infraccions greus a la mateixa normativa.

Infraccions molt greus

La primera infracció molt greu sancionada amb la inhabilitació definitiva està fixada a l’article 15.c de la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer. L’article fa referència a “l’exercici d’activitats econòmiques que no siguin pròpies del sistema financer, o que siguin alienes al seu objecte social, tret de les autoritzades legalment”.

La segona infracció molt greu està recollida a l’article 15.f, que castiga “la negativa a facilitar informació a l’INAF o la falta de veracitat en la informació facilitada que impedeixi exercir adequadament la supervisió i conèixer determinats aspectes de la situació real de l’entitat o del grup que aquesta encapçala”.

Respecte a les infraccions greus atribuïdes per l’AFA als germans Cierco i a Joan Pau Miquel, es preveuen a l’article 16.i, que detalla “el fet de deixar de complir les normes relatives a la protecció de l’inversor d’acord amb la legislació vigent”, i a l’article 16.j, que es refereix a l’excusa o la resistència a facilitar informació a l’INAF, directament o mitjançant els auditors externs, que impedeixen conèixer determinats aspectes de les situacions organitzativa, econòmica i patrimonial de l’entitat o del grup que aquesta encap­çala”.

L’Autoritat Financera afegeix a la seva resolució dues sancions d’inhabilitació per un període de vint anys per a l’ex-director financer de BPA Santiago de Rosselló i l’exdirectiu Ricard Climent, per exercir càrrecs amb dues multes de 60.000 euros per incomplir el règim disciplinari del sistema financer amb infraccions molt greus, i altres dues sancions de 30.000 euros pels incompliments tipificats com a greus.

Per les mateixes infraccions se sanciona altres dos exmembres del consell d’administració de BPA, Bonaventura Riberaygua i Frederic Borràs, amb multes de 40.000 euros i deu anys de suspensió per exercir càrrecs al sistema financer.

Sancions per quatre milions

L’AFA ha imposat sancions per un total de quatre milions d’euros entre les multes als germans Cierco i Miquel (672.000 euros), a Banca Privada d’Andorra (2,7 milions d’euros), a De Rosselló i Climent (360.000 euros) i a Riberaygua i Borràs (240.000 euros).

LA BATLLIA ADMET A TRÀMIT LA DEMANDA PER DECLARAR NUL·LES LES MIGRACIONS A VALL BANC

La secció administrativa de la Batllia ha admès a tràmit una demanda instada per la representació processal dels germans Higini i Ramon Cierco, expropietaris de BPA, i per la representació processal de Joan Pau Miquel, ex-conseller delegat de l’entitat, al procés de migració de clients al banc pont que l’INAF va crear poc després de la intervenció de BPA. La demanda, segons s’assenyala a l’edicte publicat ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) per citar les persones que tinguin interès a adherir-s’hi, té com com a objectiu la declaració de nul·litat del procediment de migracions dels clients de BPA a Vall Banc, és a dir, al banc pont que més tard va ser adquirit per la firma J.C. Flowers&CO, actual propietària d’aquesta entitat. La demanda es presenta contra la desestimació tàcita de la sol·licitud, amb data 22 de juliol del 2019, relativa a la petició de nul·litat del procediment de migracions de clients de l’entitat intervinguda per l’INAF. Cal recordar que un cop l’Autoritat Financera va intervenir BPA el març del 2015, es va iniciar un procés per determinar l’origen dels dipòsits que hi havia a l’entitat. Tots els clients que van poder demostrar l’origen lícit dels diners van ser migrats a Vall Banc en diverses etapes. BPA encara compta amb dipòsits de clients que no han pogut demostrar l’origen lícit d’aquests diners.

tracking