Pandèmia mundial
Salut reforça la plantilla de l'hospital per si hi ha rebrot
Salut ampliarà la plantilla de l’hospital i prepara la infraestructura per si fos necessari habilitar més zones per a pacients Covid
Els responsables del ministeri de Salut segueixen treballant en el pla de contingència que haurà de donar resposta en cas d’un possible nou brot de la Covid-19. Malgrat que els casos actualment són força estables al país, la incertesa de com evolucionarà la pandèmia de cara a la tardor i a l’hivern –època forta de turisme al Principat– obliga els professionals a estar preparats per si de cas hi ha un repunt de casos. En aquest sentit, Salut vol treure a edicte, com a mínim, tres places d’anestesista, una dotzena de llocs per a infermers i un per a geriatria per reforçar la plantilla hospitalària, a més d’ampliar les hores de metge. Amb les noves incorporacions es pretén que els professionals ajudin en la feina habitual de l’hospital i que quan hi hagi necessitats relatives a la Covid es puguin reconvertir fàcilment per donar un cop de mà amb la pandèmia.
En la mateixa línia també es treballa per remodelar o equipar el màxim d’espais possibles de l’hospital, buscant que les infraestructures tinguin una doble funció, la seva habitual i l’atenció de pacients amb coronavirus si es requereix. És el cas, per exemple, de la nova àrea de cirurgia major ambulatòria, de la qual s’ha modificat el disseny que hi havia inicialment previst perquè si hi ha un rebrot es pugui utilitzar com a UCI. En cas de necessitat, la sala d’actes de l’hospital també es podria transformar en una planta per atendre més malalts, com també la cinquena planta d’El Cedre, que s’ha habilitat com a unitat de convalescència i que s’ha aïllat de la zona de residència per als padrins. A banda, el centre hospitalari també s’ha dotat de reserves de material sanitari, com ara mascaretes o equips de protecció individual, entre d’altres, en previsió d’un augment dels casos.
Més cribratges
De moment, el nombre de malalts que hi ha actualment al Principat estan sota control i els cribratges que s’estan duent a terme estan funcionant i permeten aïllar els afectats i els seus contactes sense que el nombre de contagis creixi de forma exponencial. La preocupació de Salut és, però, que la propagació creixi amb l’arribada de turistes durant la temporada d’hivern, ja que la situació de la pandèmia és diferent a cada país.
En aquest sentit, s’està molt pendent de l’evolució dels casos especialment als països veïns per la dependència directa que suposa per al sector turístic conscients de la necessitat de salvar la temporada d’hivern per a l’economia d’Andorra. Per això l’executiu treballa per buscar la manera que l’arribada de turistes a l’hivern no posi entre les cordes el sistema sanitari. Una de les línies que hi ha sobre la taula és incrementar el nombre de cribratges de la gent que està exposada. És a dir, fer proves de manera periòdica als treballadors dels sectors amb més contacte amb els forans amb la voluntat de frenar els possibles contagis. L’esforç se centra a trobar l’estratègia que permeti conviure amb el virus per no tornar a parar en sec l’economia.
Amb el mateix objectiu, el Govern, juntament amb Actua, segueix treballant en l’aplicació mòbil de rastreig de contagis de Covid-19. Ara per ara, s’està pendent de les propostes que facin els països d’Europa, però tot apunta que es decantarà per l’eina que es vol utilitzar a Alemanya, Suïssa, Itàlia i Espanya. Des de l’executiu es té clar que és un recurs pel qual cal apostar malgrat que es desconeix encara quan estarà disponible, posant com a data possible el setembre o l’octubre. En principi, el model pel qual es vol apostar permetrà la instal·lació voluntària de l’aplicació que avisa l’usuari que la té si alguna persona amb la qual ha estat en contacte és positiva.
ADEQUAR L'UCI DE CONTINGÈNCIA
La contractació directa de l’ampliació d’instal·lacions per a l’adequació de la nova UCI de contingència de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’ha fet per un valor de 28.000 euros, segons consta a l’edicte publicat ahir al BOPA. En el mateix butlletí també es publica l’adjudicació definitiva de la contractació directa de l’adquisició de deu reactius PCR durant el mes de juny per a l’hospital per un valor de 46.000 euros, així com l’adquisició i instal·lació de preses FRO a diferents espais del centre hospitalari per més de 9.000 euros. Tot plegat ha d’ajudar a fer front a un possible nou brot.