Pandèmia mundial

FEDA invertirà en tres anys 30 milions en cogeneració

La parapública manté els plans d’inversions i d’acció en les plantes de Soldeu, la Comella i el Pas de la Casa fins al 2023

FEDA invertirà en tres anys 30 milions en cogeneracióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA destinarà 30 milions d’euros, durant els propers tres anys, en els diferents projectes de cogeneració que té. Així ho va explicar el director general de la parapública elèctrica, Albert Moles, al Diari, que va afirmar que “tirarem endavant els 90 milions d’euros que hi havia previst invertir. Estem treballant en tres grans eixos d’inversions: energies renovables, en el manteniment i millora de l’actual xarxa elèctrica, i en la cogeneració tant amb els dos projectes ja existents com en un tercer al Pas de la Casa. Més o menys, el pressupost es repartirà a parts iguals entre les tres línies d’inversió”.

Concretament, en relació amb la cogeneració, Moles ja va indicar que la inversió prevista en el marc de l’horitzó 2023 és de 30 milions d’euros. En aquest sentit, cal destacar que FEDA està treballant en tres projectes diferents: el de Soldeu, que és el primer que es va fer i que funciona des del 2017, el de la Comella, que amb 15 milions d’euros, rebrà la meitat de la inversió prevista en aquest camp, i un tercer que s’ha d’iniciar al Pas de la Casa.

Col·laboració francesa

Un altre dels punts, en relació amb la cogeneració, que va voler destacar el director general de FEDA va ser l’acord tecnològic que hi ha vigent amb Dalkia, una filial de la companyia francesa Electricité de France que, de moment, actua com a partner tecnològic. En aquest sentit, Moles va afegir que “el que ja està inventat no cal tornar-ho a inventar i el que has de fer és acostar-te als tècnics que ja ho fan. A més a més, la intenció és que aquest partenariat tècnic també pugui entrar econòmicament i participin en aquesta empresa de cogeneració. Això encara ho estem acabant de treballar i tancar, però seria en l’empresa Capçalera on es podria produir aquesta entrada de capital francès”.

En aquest primer horitzó, està previst que la parapública destini fins a 10 milions en la cogeneració del Pas de la Casa, que a més a més, també comptarà amb un funcionament diferent. Sobre això, el director general de FEDA va explicar que “la nostra intenció és que la cogeneració del Pas de la Casa funcioni amb un mixt de biomassa i de gas liquat”. Sobre la procedència de la fusta, Moles va indicar que “segurament, al començament ho haurem de fer amb fusta que provingui dels entorns més propers; però estem convençuts que en poc temps pot néixer una activitat al país que s’encarregui de la recollida de la fusta dels nostres boscos i que pot ser subministradora de l’estació i generar així llocs de treball al país. A més a més, sempre tindrem el complement del gas i mantenim així l’aposta per la diversificació”.

El cas de Soldeu

Un dels fets que més van animar FEDA a continuar apostant per la cogeneració va ser la bona acollida de la xarxa de calor de Soldeu, a la qual es destinarà uns 5 milions d’euros en els anys vinents. En aquest sentit, Moles va dir que “estem molt satisfets, el vam engegar el desembre del 2016, i amb els tres hiverns, que és on hi ha més calor, hem superat les expectatives de venda d’energia i capacitat. Tenim pràcticament tots els clients connectats i com veiem, els clients ho han fet i estan satisfets del servei”. Sobre els números del projecte, va afirmar que “els comptes que hem tancat el 2019, estem cobrint totes les despeses i inversions del projecte amb la qual cosa, aquest projecte un cop consolidat funcionarà sol”.

Pel que fa a l’estació de la Comella, cal recordar que aquesta encara està en fase inicial i que funciona aprofitant la calor que surt de la incineradora de residus. Respecte a això, el director general de FEDA va indicar que “de moment només donem servei als Serradells i la presó”. Moles també va dir que la fase actual d’obres que passa per les de la Baixada del Molí “estaran acabades l’abril del 2021. Després caldrà gairebé fins a la bifurcació de Prat de la Creu”.

FEDA invertirà en tres anys 30 milions en cogeneració

tracking