Reportatges

Satèl·lits i esllavissades

El projecte MOMPA és innovador i funcional per prevenir futures esllavissades al país i tanmateix tenir un registre dels moviments de vessants. L’IEA i el Cenma es mostren molt optimistes i valoren positivament la cooperació de tants països en un mateix projecte.

Satèl·lits i esllavissadesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un revolucionari i interessant projecte s’està duent a terme i el Principat hi té un paper molt actiu. Es tracta del projecte MOMPA, monitorització de moviments del terreny i protocol d’actuació. Aquest projecte té com a finalitat agafar i recollir imatges dels satèl·lits de l’agència espacial europea per a la gestió dels riscos geològics associats als moviments de vessants. Aquestes imatges tenen un cost de desenes de milers d’euros i estan finançades per un dels socis del projecte, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC). Les imatges es prenen cada quinze dies, que és quan el satèl·lit Copernicus Sentinel sobrevola la zona de l’Alt Urgell, la Cerdanya i Andorra, i gràcies a les fotografies es poden mesurar distàncies amb un marge d’error de caire mil·limètric.

El projecte va donar el tret de sortida el dia 1 de desembre del 2019 i es calcula que finalitzi el maig del 2022 amb uns resultats plenament satisfactoris.

Respecte a Andorra, el primer lloc on es preveu que s’aplicarà aquest projecte és a la zona de la Portalada, on demà farà un any, el dia 10 d’agost del 2019, va haver-hi una greu esllavissada.

El Govern té previst implantar el sistema per així poder comprovar la seva fiabilitat i tantmateix calibrar i verificar el terreny afectat. Això ajudarà a prevenir futures esllavissades al país i tenir constància dels diferents moviments de vessants.

Ramon Copons, actual coordinador del projecte a Andorra, es mostra molt favorable i ambiciós i remarca la importància d’aquest projecte per al Principat. També agraeix la cooperació de França i Espanya per poder aconseguir tirar endavant una inciativa tan important com és el MOMPA.

Des de l’Institut d’Estudis Andorrans i el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma), s’ha proposat la instal·lació d’uns panells reflectors al punt més alt del despreniment. L’objectiu principal d’aquests panells (que es preveu que estiguin acabats a finals d’estiu) és utilitzar la seva alta capacitat de reflectir les ones de radar provinents del satèl·lit Sentinel-1. Gràcies a aquests panells es podrà verificar la precisió de les anàlisis de les imatges rebudes des dels satèl·lits de l’estació espacial europea. Durant el mes de juny i juliol s’han dut a terme diverses reunions sobre els diferents projectes a través de videotrucada per tal de garantir una millor coordinació a l’hora d’executar els diferents treballs. El projecte de monitorització de moviments del terreny i protocol d’actuació és el més avançat últimament.

A Andorra s’ha fet una anàlisi i s’ha pugut comprovar que hi ha una bona relació entre els desplaçaments detectats i els moviments reals del terreny.

Paral·lelament al MOMPA, el Principat està treballant amb diversos projectes, com el programa operatiu de cooperació, territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) i també el SUDOE, en el qual participen diversos països del sud-oest d’Europa, incloent-hi Andorra.

Aquests programes s’engloben dins de l’INTERREG, en què es tracten diferents àmbits d’interès per a la comunitat europea, com per exemple, el canvi climàtic, els seus impactes, riscos naturals i educació ambiental. Actualment hi ha una desena de projectes en marxa i Andorra hi participa activament des de fa més de cinc anys. Com a socis associats hi ha les proteccions civils d’Espanya, França i Andorra.

tracking