Inici de curs amb tests a professors i alumnes
Salut i Educació treballen per fer proves a tots els docents i alumnes abans de tornar a l’aula
Salut i Educació treballen per ultimar el pla de contingència a les escoles per evitar que els centres educatius siguin un nou focus de contagi de la Covid-19. L’objectiu és mantenir el calendari previst i començar les classes el 9 de setembre de manera presencial, malgrat que Educació compta amb un pla B per si la pandèmia es complica més de l’esperat. Segons ha pogut saber el Diari, abans d’entrar de nou a les aules, però, tot el professorat i l’alumnat s’haurà de fer una prova PCR. En quedaran exempts els menors per sota d’una edat encara per determinar tenint en compte que els més petits són els que menys transmeten la malaltia així com la dificultat de fer les proves als infants. Les proves es repetiran de manera sistemàtica al llarg del curs amb l’objectiu d’evitar, com va passar a l’inici de la pandèmia al país el mes de març passat, que un nou cas provinent d’un centre educatiu provoqui una allau de contagis.
La periodicitat exacta en què es faran les proves encara s’ha de determinar però els dos ministeris treballen per trobar un equilibri que permeti controlar la situació però alhora no crear una molèstia ni un trauma a l’alumnat. Per fer-ho de la millor manera possible, l’executiu té sobre la taula diferents tecnologies que permetrien fer els cribratges de manera senzilla i n’està acabant d’estudiar els detalls per decidir la més convenient.
Grups de convivència
Per tal de facilitar la tasca d’aïllament en cas d’un positiu de coronavirus, Salut i Educació han decidit mantenir la condició de grups de convivència com ja es va fer a final de curs. És a dir, els alumnes només tindran relació entre els seus companys d’aula però no es barrejaran amb els altres grups classe. L’objectiu de la mesura és que es puguin tancar aules concretes en cas que un professor o un alumne donés positiu en els cribratges sistemàtics que s’aniran fent sense que sigui necessari tancar l’escola o aïllar diverses classes. A falta d’acabar-se de tancar i per tal que tots els alumnes rebin la mateixa formació, en cas que això passés, s’apostaria per mantenir les classes virtualment durant el temps que haguessin d’estar confinats.
El que canviarà respecte al final del curs passat és el nombre d’alumnes per aula. El mes de juny es va optar per reobrir les aules sense que fos obligatori anar-hi i amb un límit de 15 alumnes per classe. Ara la intenció és no reduir el nombre d’alumnes, és a dir, mantenir la vintena d’estudiants que hi ha habitualment. Pel que fa a les mesures de seguretat, es mantindrà l’obligatorietat de la mascareta però només en els espais comuns, és a dir, a l’entrada i a la sortida dels centres educatius i als passadissos. En principi, doncs, no caldrà portar-la durant la classe.
Cal encara acabar de definir quins seran els criteris que s’establiran en relació amb la mascareta i la distància social en altres espais en els quals l’ús de la protecció serà més complicada. Serà el cas, per exemple, del menjador per a aquells alumnes que dinin a l’escola com també a l’hora del pati o de fer activitat física. En aquests casos s’està estudiant suplir la seguretat de la mascareta per la distància social, separant per exemple entre un i dos metres els alumnes a l’hora del dinar.
En tot cas, els detalls de com haurà de ser el nou curs escolar s’estan ultimant i el Govern té la voluntat de presentar-los públicament aquesta mateixa setmana. Cal recordar que els centres escolars van ser els primers a tancar a causa de la pandèmia. El 14 de març va tancar el batxillerat de l’Escola Andorrana i el dilluns següent la resta de centres. No van tornar a obrir fins al 2 de juny per finalitzar el curs.
PRIORITZAR LES CLASSES PRESENCIALS
El Govern té com a prioritat mantenir les escoles obertes durant tot el curs malgrat el coronavirus i no preveu canviar el calendari previst. Després de dos mesos i mig amb les aules tancades a causa del confinament, de cara al nou curs es vol prioritzar l’ensenyament presencial i només recórrer a la docència telemàtica en cas que un alumne doni positiu i se l’hagi d’aïllar a ell i al seu grup classe. Malgrat que Educació fa una bona valoració de com es va dur a terme el curs malgrat les circumstàncies viscudes, té clara la importància i el rol social que també comporta l’escola.