PANDÈMIA MUNDIAL

El sector de l'oci nocturn demana més ajudes

Els locals estan preocupats perquè a partir del setembre han de pagar tot el lloguer i perquè la limitació horària afecta els seus ingressos

El sector de l'oci nocturn demana més ajudesel teu espai

Creat:

Actualitzat:

Els locals d’oci nocturn es troben en una situació crítica. Les discoteques i els pubs són els grans afectats per la crisi del coronavirus i les mesures de seguretat per evitar contagis. Les limitacions horàries i el distanciament social han provocat que les discoteques hagin optat per mantenir les portes tancades mentre que els pubs es troben que, si només poden obrir fins a la una de la matinada, gairebé no els surt a compte. Carlos Nacimiento és el propietari de locals com la discoteca Kapital, Monopol i el bar 4 i Tres. Tot i això, a hores d’ara només té obertes les portes del bar perquè, tal com exposava, “si treballem amb les discoteques, hem de comprar taules i cadires i adaptar el local perquè es mantinguin les mesures de seguretat, i de moment les tenim tancades”.

En relació amb el bar, Nacimiento va explicar al Diari que “necessitem més ajudes perquè a partir del setembre ja hem de pagar la totalitat del lloguer i, tot i que obro el bar a la tarda, la gent no ve fins a les onze passades, i si només podem treballar fins a la una menys quart, que és quan apaguem la música, no surt a compte”. “És impossible treballar tan poques hores i pagar el lloguer i les despeses. Si hem de continuar en aquesta situació gaire temps, no aguantarem, haurem de tancar perquè no tenim gaires ingressos”.

En números vermells

En una situació encara més delicada es troba El Teu Espai. Els propietaris posaven de manifest que “és absurd que tinguem la restricció d’horari fins a la una quan les terrasses tanquen a la mateixa hora”. “Sortim d’un confinament i la gent vol estar a la terrassa, a més, com que és estiu i fa calor la gent surt més tard de casa i alguns no van als locals perquè amb aquest horari no els dona temps”, destacaven, i afegien que “no demanem que ens deixin tancar a les cinc, però almenys fins a les tres perquè ens puguin quadrar els números”.

En aquest sentit, destacaven que “ara mateix estem amb números vermells i no ens recuperem perquè la caixa setmanal és la que fèiem un dimarts o un dimecres, que era el dia més fluix”. “Fins ara hem tingut la sort que no hem pagat el lloguer del local però el mes que ve ens toca pagar-lo íntegrament”, afirmava la parella, que confessava que fins ara han pogut subsistir gràcies a la baixa de maternitat de la dona, que té una altra feina. “És el negoci familiar i dijous vam fer vuit euros de caixa. Això et fa plantejar tancar el negoci perquè nosaltres hem de viure”, detallaven.

“Tancant a les tres almenys puc pagar les factures i començar a remuntar”, valoraven, i remarcaven que “els pubs estem al punt de mira”. A més, van destacar que han fet grans esforços per adaptar-se a les mesures de seguretat: “Tenim distància de seguretat entre les taules, hem posat sofàs a la pista de ball perquè la gent es quedi asseguda, els clients demanen amb la mascareta posada i mentrestant a la terrassa del costat les cadires de taules diferents xoquen i els cambrers es treuen la mascareta per parlar”. D’altra banda, consideren excessiu el control policial que tenen cada cap de setmana.

Des del Barri Antic Hostel & Pub consideraven que “almenys fins a les dues podrien allargar perquè has de començar a tancar a les 12.30”. “A nivell econòmic afecta però a nosaltres potser no tant perquè també som un bar. Tot i això, perdem dues hores de negoci i hem de contractar més personal perquè la gent se’t concentra en una franja horària”.

S’estudien altres ajudes

El ministre portaveu, Eric Jover, va explicar al Diari que “la limitació de l’horari en l’oci nocturn es mantindrà perquè el nivell de transmissió sigui baix”. Quant a una pròrroga en la reducció del lloguer, apuntava que la mesura “està tancada amb la llei i és difícil modificar-la”, però va indicar que s’estan plantejant altres mesures per ajudar a passar la crisi que s’aplicaria també en altres sectors vulnerables.

LA COVID FA CAURE ELS INGRESSOS DE LA SOCIETAT DE DRETS D'AUTORS

La pandèmia de la Covid-19 ha deixat tocats a tots els sectors econòmics del país sense distincions. Sens dubte, però la cultura és una de les activitats que més s’ha vist afectada per la impossibilitat de dur a terme concerts i altres esdeveniments. Inevitablement això ha tingut repercussió en la capacitat d’ingrés de la Societat de Drets d’Autors i Veïns (SDADV), que ha vist com la crisi sanitària provocava una davallada de la recaptació dels serveis de retransmissió per cable i material musical. El principal motiu de la falta d’ingressos de la societat durant el segon trimestre de l’any, tal com consta a la liquidació pressupostària de l’SDADV, és que els contractes signats amb els usuaris marquen que només poden recaptar la part que correspon si el local està obert i segons els metres quadrats de què disposi. Per tant, mentre els negocis han estat tancats, la societat no ha pogut cobrar. La diferència de la partida d’ingressos que s’ha executat aquest any amb l’any passat és del 52% menys.

El sector de l'oci nocturn demana més ajudes

tracking