telecomunicacions

Andorra Telecom ajorna fins al 2022 la tecnologia 5G

La implantació s’ha posposat, ja que ara mateix no se li podria treure tot el rendiment i per la dificultat de trobar terminals que la suportin

Andorra Telecom ajorna fins al 2022 la tecnologia 5GFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La instal·lació de la tecnologia 5G a Andorra no es portarà a terme fins al 2022. Així ho va confirmar el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, al Diari. “Ara mateix, la perspectiva que tenim per fer el desplegament de la tecnologia 5G és el 2022”, va dir Nadal. Els motius que van portar la parapública a prendre la decisió d'alentir el desplegament es van basar en el fet que “les tres grans millores que aporta aquesta tecnologia són més velocitat, més immediatesa i més densitat, i si es fes ara mateix el desplegament, aquests beneficis tampoc no els podríem utilitzar”, va destacar el director general, que va afegir que, “a més a més, hem de tenir en compte la dificultat que hi ha ara mateix per tal de trobar terminals que puguin suportar aquesta tecnologia”.

En aquest sentit, Nadal va voler destacar l'experiència de Mònaco, que ja fa un any que va fer el desplegament de la tecnologia 5G i on “els usuaris estan fent una transició molt lenta entre el 4G i el 5G”. A partir de l'experiència monegasca, Nadal va comentar que “és evident que la tecnologia del 5G s'acabarà imposant, però tenint en compte que serà un canvi més aviat lent, es va acordar que la seva instal·lació a Andorra no s'acabés fent ni aquest any ni el vinent”.

Fake news

Cal tenir en compte que en els darrers temps s'ha parlat molt sobre les afectacions que pot tenir aquesta tecnologia en les persones. Nadal va qualificar de “fake news” algunes d'aquestes informacions que atribueixen al 5G morts d'ocells, derivacions cancerígenes o fins i tot la Covid-19. En aquest sentit, a Andorra també existeix una plataforma que s'oposa al desplegament de la tecnologia 5G. A través d'una campanya a la pàgina web change.org, els peticionaris, després de 4 mesos, havien recollit un total de 1.463 signatures, al tancament d'aquesta edició. Sobre les seves reivindicacions d'afectació a les persones, Nadal va ser molt contundent i va afirmar que “no hi ha cap estudi que demostri que les radiacions electromagnètiques que es fan servir puguin tenir cap afectació. Hem de tenir en compte que en el mateix espectre es troba l'actual 4G, la Televisió Digital Terrestre o l’FM de la ràdio”.

Sobre les diferents freqüències que es poden emprar per tal de desenvolupar la tecnologia 5G, Nadal val explicar que “en les grans ciutats, on hi haurà una alta demanda de la tecnologia, s'han hagut d'ampliar les freqüències, i tant l'ONU com l'OMS han autoritzat a treballar el 5G a partir dels 26 Gigahertzs”. Cal recordar que ara mateix totes les freqüències utilitzades giren entorn dels 0,7 (que és la TdT) i els 3,5 (que són el 4G i els wifi de les cases). El director general d'Andorra Telecom va comentar que “fins ara no s'ha treballat mai amb aquestes freqüències i pot ser que per això la gent tingui por. Però, a Andorra, no tenim necessitat d'utilitzar-les per poder desplegar la tecnologia i tenim prou espai entre el 0,7 i el 3,5. Per tant, i tal com s'ha fet a Mònaco, el nostre 5G estarà en les mateixes freqüències que es treballa ara mateix al país”. Però va afegir que “les freqüències mil·limètriques sí que es faran servir a les grans ciutats. Però l'OMS i l'ONU ja han indicat que l'autorització per treballar-hi anirà amb restriccions, com fer-ho amb la potència més baixa possible”. Nadal també va lamentar que el moviment contrari al 5G que hi ha a Andorra “no ha parlat amb nosaltres”. El pressupost que la parapública de les telecomunicacions té previst destinar al desplegament de la tecnologia girarà entorn dels 5 milions d'euros, “una inversió rellevant” tal com la va qualificar Nadal. Finalment, i en relació a l'empresa que pugui fer-ne el desplegament, el director general va explicar que “ens interessa que com més fabricants puguin presentar-se al concurs públic millor”. Però va afegir, amb relació als diferents vets en diversos països que està tenint la xinesa Huawei, que “aquesta és una situació que ens pot condicionar si hi acaba havent un bloqueig general, per qüestions polítiques, a aquesta companyia. Però caldrà esperar per veure l’evolució”.

tracking